UTVIKLING

Firefox 3.1 gir helt nye muligheter

Se nettleseren bli brukt som bevegelsessensor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. feb. 2009 - 10:16

Kommende Firefox 3.1 er kanskje en større oppdateringen enn versjonsnummeret skulle tilsi. Men de fleste av nyhetene finnes under skallet.

digi.no har tidligere skrevet om de fleste av disse, men i helgen holdt Mozillas Chris Blizzard et foredrag under Southern California Linux Expo (SCALE) hvor han demonstrerte noen av mulighetene som en håndfull av nyhetene nå åpner for.

Det er trolig velkjent for de fleste av Firefox 3.1 vil ha støtte for HTML 5-elementene video, audio og canvas, som gjør det henholdsvis mulig å spille av video, lyd og 2D-grafikk direkte nettleseren. Er lyden basert på Ogg Vorbis eller .wav og videoen basert på Ogg Theora, trenger nettleseren heller ingen ekstern codec under avspillingen.

Fordelen med denne integrasjonen er at innholdet kan integreres direkte i websidene, kontrolleres med JavaScript og manipuleres gjennom DOM (Document Object Model).

Firefox 3.1 inkluderer også støtte for det som kalles «Worker Threads». Dette gjør det mulig å starte nye tråder i operativsystemet som kjører JavaScript-utgaver, typisk beregninger som gjøres i bakgrunnen i forhold til vinduet brukeren ser. Dette skal blant annet hindre at vinduet fryser mens beregningene foregår i bakgrunnen.

Blizzard og hans kollegaer i Mozilla utnytter denne nye funksjonaliteten i to demonstrasjoner som ble vist fram under SCALE.

Den ene er forholdsvis enkel og viser en webside som tar i bruk video- og canvas-elementene for å presentere oppskytningen av en romferge sammen med data om blant annet fart og høyde. Se bildet nedenfor.

Her brukes video- og canvas-elementene for å presentere videoinnhold og å oppdatere kurvene i Firefox 3.1.
Her brukes video- og canvas-elementene for å presentere videoinnhold og å oppdatere kurvene i Firefox 3.1.

Denne websiden er forøvrig tilgjengelig her.

Den andre demonstrasjonen var langt mer avansert og bruker blant annet Worker Threads og canvas til å markere alle bevegelser i en video hvor en kvinne beveger seg fram og tilbake.

Movement Tracker tar i bruk Worker Threads og elementene canvas og video i Firefox 3.1.
Movement Tracker tar i bruk Worker Threads og elementene canvas og video i Firefox 3.1.

Bildet til høyre er hentet fra en video hvor Blizzard går gjennom noen av detaljene som ligger bak de to demonstasjonene. Kvinnens bevegelser markeres med røde rammer og i diagrammene over videoen, som faktisk er kopiert over i canvas-elementet og er gjengitt der.

Canvas-, video- og audio-elementene støttes også av andre nettlesere, blant annet Opera.

Ifølge Ars Technica sa Blizzard under foredraget at Mozilla sikter mot å oppfordre til en eksplosjon av kreativitet omkring video som vil speile den samme uhemmede innovasjonen som har blomstret i webens inkluderende, standardbaserte økosystem.

Mozilla bidrar økonomisk til utviklingen av Ogg-formatene, ikke minst for å gjøre Theora bedre. Under foredraget sa Blizzard ifølge Ars Technica at Theora, som brukes av blant annet Wikipedia, har potensial til å oppnå kvalitet som kan sammenlignes med MPEG4. Dette gjelder dog ikke i høyoppløste formater (HD), hvor man i stedet kanskje vil benytte Dirac-formatet som er utviklet av BBC.

Firefox 3.1 inkluderer dessuten, i likhet med kommende Internet Explorer 8, en egen JSON-parser (JavaScript Object Notation) som skal gi en betydelig ytelsesgevinst sammenlignet med for eksempel å bruke eval-funksjonen for analyse av JSON-strukturer.

JSON er et relativt enkelt format for datautveksling som ofte brukes i stedet for XML.

Firefox 3.1 kommer selvfølgelig også med den nye JavaScript-motoren Tracemonkey, som skal være langt raskere enn dagens utgave.

Nytt er også støtten for webfonter, det vil si at utviklere i CSS kan oppgi lenker til personlige fonter som kanskje ikke finnes på brukerens maskin. Disse fontene lastes da ned av nettleseren ved behov ved å følge URL-en som er oppgitt i stilsettet. Webfonter støttes også av i alle fall Opera.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Firefox 3.1 får også innebygd støtte for DNS Prefetching, det vil si at den gjør DNS-oppslag for lenkene på en webside så snart siden er lastet i nettleseren. Dermed slipper nettleseren å gjøre disse DNS-oppslagene etter at brukeren har klikket på en lenke, noe som skal kunne redusere tiden det tar å hente inn den nye siden med omkring et kvart sekund, dersom det er snakk om en side som ligger på en server med et vertsnavn som ikke allerede har blitt slått opp av nettleseren. Også Google Chrome skal ha tilsvarende funksjonalitet.

Firefox 3.1 får også støtte for W3Cs kommende Geolocation API Specification, som kan fortelle nettstedet hvor brukeren befinner seg i verden. Dette er selvfølgelig funksjonalitet som kan skrus av, men som kan være nyttig i forbindelse med ulike informasjonstjenester som forteller om hva som finnes av tilbud der brukeren befinner seg.

Den kommende Firefox-versjonen har også støtte for SVG-effekter (Scalable Vector Graphics ) direkte på HTML-innhold. En demonstrasjon av noen av mulighetene finnes på denne siden.

Listen over nyheter under skallet i Firefox 3.1 er faktisk enda lenger. En oversikt finnes på denne siden.

Det er fortsatt uklart når Firefox 3.1 blir lansert. Aller først skal det komme en tredje betaversjon, men heller ikke denne er det oppgitt noen bestemt utgivelsesdato for.

Trolig vil det først komme to oppdateringer til Firefox 3.0.x. Den første, 3.0.7, kommer trolig i begynnelsen av mars. Versjon 3.0.8 skal etter planen komme i april. Begge skal i alle fall inkludere sikkerhets- og stabilitetsfikser.

Firefox 3.1 beta 2 er tilgjengelig på denne siden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.