BEDRIFTSTEKNOLOGI

Firefox 3.6 kan komme allerede til høsten

Mozilla har begynt å legge fram planene for framtidige utgivelser.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. juli 2009 - 14:06

Firefox 3.5 ble lansert i juni, omtrent et år etter Firefox 3.0 og omtrent et halvt år forsinket. Mye tyder på at Mozilla ikke har tenkt å bruke like langt tid før selskapet kommer en ny versjon av nettleseren. Da tenker vi selvfølgelig ikke på de nærmest månedlige vedlikeholdsutgavene, men en versjon som inkluderer ny funksjonalitet.

Under det ukentlige statusmøtet til Mozilla den 20. juli ble det lagt fram et produktveikart. Dette er sannsynligvis bare en skisse, men flere ting er allerede nært forestående. Ytterligere informasjon ble lagt fram under denne ukens statusmøte og under et nytt møte som ble arrangert på onsdag.

Tidligere i år oppga Mozilla at Firefox-versjonen som ble kalt enten Firefox.next eller Namoroka, skulle gis ut våren 2010, trolig som Firefox 3.6 eller 4.0. Men planene ser ut til å ha blitt noe endret siden det.

Planen nå er at å komme med den første alfaversjonen av Firefox 3.6 allerede i dag, men senest tidlig i neste uke. Mandag den 3. august kan forøvrig Firefox 3.5.2 ventes.

I møtereferatet fra forrige uke sikter Mozilla mot å utgi Firefox 3.6 i mot slutten av denne høsten. Det er lite som tyder på at det er snakk om en stor oppdatering, men den vil i alle fall baseres på en oppdatert versjon av presentasjonsmotoren til Mozilla, nærmere bestemt Gecko 1.9.2.

Mozilla har lagt ut en foreløpig oversikt over hvilke endringer under skallet utviklere av både websider og tillegg til Firefox kan måtte forholde seg til.

Dessuten skal det legges til støtte for at menyfeltet automatisk kan skjules, samt for lyder som kan spilles av basert på om visse hendelser har oppstått.

Firefox 3.6 vil etter alt å dømme inkludere den nye funksjonen for veksling mellom faner, som ikke rakk å komme med i versjon 3.5. Dessuten er det ventet at Windows-utgaven vil inkludere støtte for ny funksjonalitet i Windows 7, først og fremst Aero Peek og Jump Lists.

denne siden har Mozilla presentert en mer generell oversikt over målene for tredje kvartal i år. Det er på siden ikke oppgitt hvilken versjon av Firefox de ulike punktene eventuelt vil gjelde for. Muligens vil noe komme i Firefox 3.6, eventuelt i Firefox 3.7 og Gecko 1.9.3, som nå planlegges lansert nærmere sommeren 2010.

Blant høydepunktene på siden over Q3-målene er separasjon av ulike typer prosesser. Dette prosjektet kalles Electrolysis og er nærmere beskrevet her.

Planen er å skille ut brukergrensesnitt, webinnhold og plugins i egne prosesser. Dette skal bidra til bedre stabilitet og et brukergrensesnitt som ikke i like stor grad lar seg påvirke av at andre komponenter jobber tungt eller krasjer. Det ventes også bedre ytelse, spesielt på maskiner med flere kjerner. Ulempen vil stort sett være økt minnebruk.

Det er ingenting som tyder på at Electrolysis blir ferdig i år.

Det ser også ut til at man planlegger å integrere Electrolysis med den kommende integrasjonen av maskinvareakselerert grafikk. Det jobbes med å løse hvordan dette kan gjøres i en isolert sandkasseløsning. I tillegg skal det jobbes med å forbedre ytelsen til Cairo, biblioteket som håndterer vektorgrafikk i blant annet Firefox.

Det skal også jobbes med å forbedre støtten for ulike webstandarder, inkludert SVG, SMIL, CSS og utkastet til HTML 5, samt med ytelsesforbedringer på en rekke ulike områder.

Mozilla planlegger også å gjøre ganske store endringer i brukergrensesnittet til Firefox framover. Stiftelsen har lagt ut skisser som viser i hvilken retning man tenker å bevege seg.

denne siden, samt i illustrasjonen nedenfor, vises en høyst uferdig skisse for hvordan Firefox 3.7 kan bli seende ut. Den viser at man ønsker å bruke mer av skjermplassen til å vise selve innholdet, vet at både menylinjen på toppen og statusfeltet på bunnen er skjult eller fjernet. Man kan selvfølgelig gå enda lenger allerede i dag, bare ved å trykke ned F11-tasten. Men den visningen blir kanskje litt i det meste laget for mange.

Utkast til brukerdesign for Firefox 3.7.
Utkast til brukerdesign for Firefox 3.7.

Designforslaget til Firefox 4.0 finnes på denne siden. Dette ser ut til å bli en svært stor oppdatering av Firefox både over og under skallet, og den vil trolig være den første versjonen som baseres på presentasjonsmotoren Mozilla 2, som vil erstatte Gecko.

Når det gjelder brukergrensesnittet, vil spesielt skissen som kalles versjon B, bety store endringer for Firefox dersom denne gjennomføres. Her har designeren helt klart blitt inspirert av blant annet Google Chrome og flyttet fanene helt til topps. Hver fane er gitt sitt eget adressefelt. Hensikten med dette er å flytte fokus fra brukergrensesnittet og over til innholdet i hver fane. Dette er naturlig i en verden hvor nettleseren i stadig større grad blir et miljø for webapplikasjoner enn bare for relativt statiske websider.

Utkast til brukergrensesnitt for Firefox 4.0.
Utkast til brukergrensesnitt for Firefox 4.0.

Som nevnt i denne artikkelen, har Mozilla også en rekke prosjekter på gang som foreløpig er separate utvidelser av Firefox, men som stiftelsen på sikt kan komme til å integrere i nettleseren.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.