Firefox 3.6 kan lastes ned nå

Introduserer en rekke nyheter for både brukere og utviklere.

Firefox 3.6 kan lastes ned nå

Introduserer en rekke nyheter for både brukere og utviklere.

Mozilla kommer i kveld, klokken 18.30 norsk tid, til å lansere Firefox 3.6. Men allerede nå er den tilgjengelig for nedlasting. Eventuelt kan du bare Firefox se etter oppdateringen fra Hjelp-menyen i nettleseren. Det er trolig det enkleste.

Lanseringen skjer likevel omtrent en måned senere enn opprinnelig planlagt.

Firefox 3.6 er en middels stor oppdatering av nettleseren og bringer med seg nyheter både over og under skallet. De fleste nyhetene er nok likevel de som er rettet mot webutviklere.

Det er likefullt en et par nyheter i brukergrensesnittet. Den største er at Mozilla Labs-teknologien Personas nå er integrert i nettleseren. Denne gjør det svært raskt og enkelt å gi Firefox et nytt utseende. På denne siden kan brukerne velge mellom mer enn 35 tusen ulike temaer til Firefox. Man kan umiddelbart se hvordan nettleseren vil bli seende ut ved å holde muspekeren over temabildet. Og man kan velge tema ved hjelp av ett klikk med musen.

En annen nyhet er at deteksjonen av utdaterte plugins nå er offisielt lansert. Den støtter nå en rekke ulike plugins, men fortsatt er det en rekke slike programtillegg, fra blant annet Google og Microsoft, som brukeren av ulike årsaker må holde orden på selv.

En oversikt over statusen til ulike installerte plugins kan sees på denne siden.

Brukerne av Firefox 3.6 vil sikkert også sette pris på ytterligere forbedringer i hastigheten ved lasting og kjøring av JavaScript. Det loves opptil 20 prosent bedre ytelse enn med Firefox 3.5, men dette vil variere fra maskin til maskin og av koden som kjøres.

Firefox 3.6 kan kjøre JavaScript opptil 20 prosent raskere enn forgjengeren.
Firefox 3.6 kan kjøre JavaScript opptil 20 prosent raskere enn forgjengeren.

Noe av ytelsesforbedringen er oppnådd ved hjelp av asynkron kjøring av JavaScript, noe som er en del av HTML5-spesifikasjonen.

Også på andre områder, inkludert oppstartstiden, skal ytelsen være forbedret. Det har også blitt gjort endringer som skal redusere muligheten tredjepartstillegg har til å påvirke stabiliteten til nettleseren.

Mozilla har på denne siden utgitt en video hvor en del av nyhetene demonstreres.

Firefox 3.6 inkluderer en rekke nyheter under skallet. Mye av dette er kommende HTML5-funksjonalitet som gjør det mulig for webutviklere å lage mer brukervennlige webapplikasjoner. En oversikt finnes på denne siden.

Nå bør man helst lage webapplikasjoner som fungerer likt i alle nettlesere, men noen må være først med å implementere funksjonaliteten. Denne gangen er det Mozilla.

Blant disse nyhetene er det kanskje HTML5 File API blant de som er enklest å se nytten av. Dette programmeringsgrensesnittet gjør det blant annet mulig for brukeren å velge flere filer på en gang og laste dem opp. Tilsvarende løsninger i dag tar i bruk tredjeparts plugins for å gjøre dette. Firefox 3.6 har også fått dra-og-slipp-støtte for filer og mange andre objekter, slik at disse kan trekkes fra for eksempel skrivebordet og over i et egendefinert felt i en webapplikasjon.

En demo som viser noen av mulighetene finnes på denne siden.

Firefox 3.6 har dessuten også fått støtte for webfont-formatet WOFF (Web Open Font Format), utvidet CSS-støtte for blant annet bakgrunnsbilder, gradienter, støtte for visning av posterbilder inntil avspillingen i video-elementet er klar til å starte og støtte for maskinens eventuelle akselerometer. Det sistnevnte er nok mest aktuelt i mobile enheter, inkludert en del bærbare pc-er.

digi.no har omtalt flere av disse nyhetene i større detalj i tidligere artikler:

    Les også:

Til toppen