BEDRIFTSTEKNOLOGI

Firefox 3.6 ventes om få dager

Ny testversjon kan lastes ned nå.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. jan. 2010 - 11:19

Mozilla kom i går med en andre lanseringskandidat til Firefox 3.6, noe som betyr at denne versjonen av nettleseren ikke vil bli lansert denne uken. Den neste foreslåtte lanseringsdatoen er den 26. januar.

Firefox 3.6 RC2 kan lastes ned via denne siden. RC2-utgaven fjerner noen få feil som var såpass store at de forhindret en lansering.

Dette blir trolig den siste store oppdateringen til Firefox før versjon 4 kommer, antagelig mot slutten av året. Mozilla har nemlig bestemt seg for at nye funksjonalitet skal innføres hyppigere enn i dag. I stedet for å samle en rekke nyheter i den tidligere planlagte versjon 3.7, skal den nye funksjonaliteten innføres gradvis gjennom de ordinære sikkerhetsoppdateringene som Mozilla uansett utgir med 4 til 6 ukers mellomrom. Dette forteller Firefox-direktør i Mozilla, Mike Beltzner, til Computerworld.com.

Den første av disse mindre oppdateringene har fått kodenavnet «Lorentz». Denne versjonen ble omtalt av Mozilla Benjamin Smedberg allerede før nyttår, hvor han tar til orde for at en del planlagt funksjonalitet som ikke påvirker bruken av nettleseren, bør innføres så raskt som mulig.

Dette inkluderer den første delen av Electrolysis-prosjektet, OOPP (out-of-process-plugins), som altså handler om å flytte nettleserens plugins, det vil si slikt som Flash, QuickTime og Java, over i en eller flere egne prosesser. Dermed vil en krasj i pluginen ikke dra med seg hele nettleseren. Det vil ikke nødvendigvis være alle pluginene som vil flyttes over på denne måten i forbindelse med Lorentz. Flash skal være den heteste kandidaten, siden dette er den pluginen som oftest får Firefox til å krasje.

Electrolysis skal senere skille ut også fanene i Firefox i egne prosesser.

Dessuten planlegges det å endre den innebygde oppdateringsfunksjonen slik at den ikke på noe vis avbryter brukeren. I tillegg loves det et brukergrensesnitt som reagerer raskere og bedre oppstartstid.

Ingen av disse endringene vil påvirke nettleserens støtte for visning av innhold på weben.

Det har blitt antydet at Lorentz vil komme i mars.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.