FORBRUKERTEKNOLOGI

Firefox 3 knuser verdensrekorden

Målet er allerede nådd, og først nå våkner Europa.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. juni 2008 - 10:12

Mozilla lanserte klokken 19 i går kveld nettleseren Firefox 3. Dette er den første nye utgaven av nettleseren siden høsten 2006, dersom man ser bort fra 14 vedlikeholdsutgaver som har blitt sluppet i mellomtiden. Les mer om Firefox tre i denne artikkelen.

Interessen for lanseringen har lenge vært svært høy, og Mozilla kunngjorde for en stund siden at man ønsket å forsøke å sette en rekord i antall nedlastinger av et program i løpet av et døgn. Riktignok har ingen tidligere satt en slik rekord, så målsetningen er nok heller å kunne beholde rekorden en stund framover.

Ifølge Mozilla ble Firefox 2 lastet ned 1,6 millioner ganger det første døgnet. Denne gangen har stiftelsen siktet mot 5 millioner nedlastinger.

    Les også:

Dette målet ble nådd allerede i dag formiddag, omtrent klokka 09:54 norsk tid. Da gjenstod det fortsatt nærmere ni timer før det første døgnet var over. Til sammenligning ble Opera 9.5 lastet ned 4,7 millioner ganger i løpet av de fem første dagene etter lanseringen, et tall Opera Software er godt fornøyd med.

Antallet nedlastinger av Firefox 3 klokken 09:55.
Antallet nedlastinger av Firefox 3 klokken 09:55.

Et halvt minutt tidligere viste telleren:

Den oppdaterte telleren finnes på denne siden.

Over to millioner av nedlastingene er ifølge Mozillas statistikk blitt gjort av amerikanske innbyggere. Deretter følger Tyskland med 266 tusen, Japan med 230 tusen og Iran(!) med 167 tusen. Tallet for Norge er omtrent 24 tusen, men i forhold til folketallet, har Norge høyest andel i Norden, bortsett fra Island, hvor omtrent 2000 hadde lastet ned den nye nettleseren da 5 millioner-grensen ble nådd.

Tallet kunne antagelig ha vært enda høyere, for mange har trolig lastet ned direkte fra ulike, uavhengige nedlastingstjenester eller direkte fra FTP-servere. Dette blir ikke regnet med i rekordforsøket. Selv om Mozillas nedlastingslenker fungerte godt i går kveld, var det i perioder umulig å komme inn på nettstedet til stiftelsen. Dette gjorde det vanskelig for mange å finne fram til nedlastingssidene, noe som trolig førte til at mange har utsatt nedlastingen til ting roer seg litt.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.