FORBRUKERTEKNOLOGI

Firefox 3 med ny støtte for webapplikasjoner

Neste Firefox skal åpne for helt nye muligheter for blant annet webbasert e-post.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. mars 2007 - 08:20

Mozilla skal lansere versjon 3.0 av Firefox i andre halvdel av 2007. Foreløpig har man kommet til den andre alfautgaven. Men allerede nå tyder mye på at denne versjonen vil bringe med seg flere og større nyheter enn det Firefox 2.0 gjorde i fjor.

- Selv om det endelige funksjonssettet ikke er blitt bestemt ennå, vil Firefox 3.0 også inneholde elementer for framtidige utgaver, sier Mike Schroepfer, visepresident for teknikk i Mozilla Corporation i et intervju med IDG News.

- Det vi forsøker å gjøre med alle disse tingene er å legge et fundament.

Blant den nye funksjonaliteten som nå lovers, er muligheten til å jobbe i webbaserte applikasjoner uten at datamaskinen man benytter er tilkoblet nettet. For eksempel kan man tenke seg at man skriver e-post i Gmail. Disse blir lagret i nettleseren inntil maskinen igjen får nettilgang. Da blir e-postmeldingene sendt.

Målet er å gjøre integrasjonen mellom nettleseren og webbaserte tjenester like smidig som vanlig programvare.

For å få til dette, kreves det at nettjenestene også støtter metoden. Foreløpig har Mozilla fått Firefox til å fungere med Zimbra, et åpen kildekodeprodukt for sending av ulike former for meldinger.

Firefox 3.0 vil ha en liten database innebygget, SQL Lite. Denne vil kunne benyttes til blant annet fulltekst-indeksering av nettleserens historikk, og brukerne skal på sikt kunne søke etter bilder og tekst, samt se mellomlagrede websider. Men dette er funksjonalitet som først vil støttes i senere utgaver av nettleseren.

Det som derimot kan komme, er mer avansert presentasjon av bokmerker. Blant annet vurderer man muligheten for å kunne sortere boksmerkene automatisk etter hvor mye de blir brukt.

Schroepfer erkjenner at det er mange hobbyutviklere der ute, noe som påvirker kvaliteten til de populære utvidelsene til blant annet Firefox. Enkelte av disse er langt mer ressurskrevende enn de burde være. For å heve kvaliteten på utvidelsene, skal Mozilla snart tilby et bibliotek med testet kode som utviklere av Firefox-utvidelser kan ta i bruk. Dessuten er det kjent at man skal innføre en strengere kvalitetskontroll over utvidelsene som tilbys fra stiftelsens Addons-nettsted. Dette vil bidra til både høyere kvalitet og bedre sikkerhet.

    Les også:

Schroepfer sier at det viktigste er at Firefox er rask og at den støtter webstandardene.

Støtte for JavaScript 2 skal først komme i Firefox 4.0. Videreutviklingen av språket ledes av Mozillas tekniske sjhef, Brendan Eich og bransjeorganisasjonen ECMA.

- Målet med videreutviklingen av JavaScript er å gjøre det enklere å skrive webapplikasjoner med høy ytelse for utviklere med mindre erfaring, sier Schroepfer til IDG News.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.