FORBRUKERTEKNOLOGI

Firefox 3 omsider klar for betatesting

Det er ikke bare Microsoft som sliter med forsinkelser. Firefox 3 er på overtid, men nå nærmer det seg.

20. nov. 2007 - 11:39

Mozilla har aldri oppgitt noen lanseringsdato, men utviklingen av Firefox 3.0 er likevel langt på overtid i forhold til de antydninger som har kommet underveis. I desember i fjor, da den første alfautgaven kom, kunne det tolkes som om målet var å lansere Firefox 3.0 i mai i år. Etter en hel del justeringer, var planen å komme med en betaversjon i juli, deretter i september.

Først i dag har Mozilla sluppet den første betaversjonen av Firefox 3.0. Dette innebærer trolig at nettleseren er funksjonsferdig og at all videre testing og utvikling vil handle om feilretting.

    Les også:

I forrige uke ble det hevdet av blant annet New York Times at det gjensto 700 feil av «show stopper»-typen i Firefox 3.0, hvorav et flertall ikke ville bli fikset før lanseringen. Dette høres mye ut, men ifølge Asa Dotzler, en koordinator for prosjektet, er det blitt rettet mer enn 11.000 feil i Firefox 3.0 så langt.

Tar man en titt på den faktiske listen over feilrapporter for Firefox 3.0, ser man at antallet nå er skrumpet ned til 289, hvorav mye er marginale feil eller forespørsler om ny funksjonalitet.

- «Feil» i vår verden, og i alle andre programvareselskaper jeg noen sinne har jobbet, inkluderer ønskede funksjonsforbedringer, optimaliseringer, rett og slett alt som ligger i området mellom «hvordan programvaren er» og «hvordan noen ønsker at programvare skulle være», sier Mike Share, teknisk strateg i Mozilla, til Ars Technica.

Firefox 3 Beta 1 er basert på Gecko 1.9, en ny versjon av Mozillas plattform for webgjengivelse. Den har vært under utvikling i 27 måneder. Nærmere to millioner kodelinjer er blitt endret siden forrige versjon. Det skal ha blitt gjort store endringer som skal bidra til blant annet bedre ytelse, stabilitet, gjengivelse og kodeforenkling. Målet er at brukeren skal oppleve den nye versjonen som sikrere, enklere å bruke og som et mer personlig produkt.

På sikkerhetssiden er det lagt til funksjonalitet som skal hjelpe brukeren med å avsløre phishingforsøk og forfalskning. Brukeren skal også advares mot nettsteder som er kjent for å spre skadevare, for eksempel trojanere og spionvare.

Firefox skal nå automatisk sikkerhetssjekke tillegg og plugins og deaktivere eldre og usikre versjoner. Det loves dessuten bedre integrasjon med antivirus-programvare og Windows Vista Parental Controls.

Mens man tidligere er blitt spurt om man vil lagre ny innloggingsinformasjon til nettsteder umiddelbart før innloggingsforsøket, vil brukeren med den nye utgaven kunne lagre passordene etter en vellykket innlogging i stedet. Dette hindrer at nettleseren tar vare på feilskrevne passord.

Installasjon av Firefox-tilleggene skal kunne gjøres raskere ved at hvitelisten ikke lenger benyttes. En ny nedlastingsadministrator skal gjøre det enklere å finne fram til filer som er blitt lastet ned. Det skal også være mulig å gjenopprette avbrutte nedlastinger.

Zoom-funksjonaliteten skal være forbedret og fanene skal være enklere å lokalisere ved hjelp av blant annet en hurtigmeny. Brukeren vil nå bli spurt om fanene skal lagres dersom nettleseren lukkes.

Firefox 3.0 skal dessuten være bedre integrert med utseende og funksjonalitet i Windows Vista og Mac OS X.

En av de store nyhetene i Firefox 3.0 er det nye bokmerkesystemet, som gjør det mulig å bokmerke websider med et enkelt klikk. Med et nytt klikk kan bokmerkene også tagges med nøkkelord, slik at bokmerkene kan sorteres etter tema.

Autokomplettér-funksjonen gjør det nå mulig å skrive inn bare tittelen eller taggen til en webside i adressefeltet, så kommer nettleseren med forslag om hvilken side brukeren ønsker å besøke, basert på historikken.

Smart Places Folder er en oversikt over websider som nylig er blitt bokmerket og tagget, samt sider som brukeren ofte besøker. Det er også mulig å lagre hyppig brukte søk.

Firefox 3.0 åpner for at webbaserte e-postapplikasjoner settes som standardverktøy for å håndtere lenker av typen mailto: fra andre nettsteder. Dette krever dog en viss støtte fra leverandøren av webapplikasjonen. Firefox har også innebygd støtte for offline-kjøring av webapplikasjoner. Men også dette må støttes av webapplikasjonene selv.

Utviklere bør kunne sette pris på bedre håndtering av grafikk og fonter. Dette inkluderer forbedringer knyttet til CSS, SVG og skrift med sammenbindinger. HMTL-skjemaene på websider vil nå ha et utseende tilpasset utseende i Mac OS X og Linux med Gnome.

Det at brukerens bokmerker, historikk, informasjonskapsler og innstillinger lagres i et transaksjonsbasert databaseformat, skal hindre tap av data dersom systemet krasjer. Det loves betydelige ytelsesforbedringer blant annet knyttet til visningen av websider. Mange flere av disse forbedringene vil først bli merkbare i senere betaversjoner.

Mozilla er i ferd med å utvikle en mobilversjon av Firefox. Dermed blir det viktigere å få bedre kontroll på minnebruken. Noe er gjort allerede i Firefox 3.0. Mer enn 300 individuelle minnelekkasjer skal være tettet, den nye XPCOM cycle collector skal eleminere mange flere. Dessuten jobbes det stadig med å optimalisere minnebruken, blant annet ved å frigjøre mellomlagrede objekter raskere og ved å redusere fragmenteringen av minnet.

Firefox 3 Beta 1 er tilgjengelig til Windows, Mac OS X og Linux på denne siden. Denne utgaven vil overskrive eksisterende installasjoner av Firefox på brukerens maskin. Den anbefales derfor ikke for vanlige brukere, siden det fortsatt gjenstår en rekke feil. Dessuten vil nok et flertall av nettlesertilleggene til Firefox slutte å fungere med den nye versjonen, i alle fall inntil oppdateringer til tilleggene er gjort tilgjengelig.

Mer informasjon om Firefox 3 Beta 1 finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.