Firefox 34 med innebygd videochat

Mange nyheter i oppdatert nettleser.

Firefox 34 med innebygd videochat
Firefox Hello er en ny, WebRTC-basert tjeneste fra Mozilla for videosamtaler. Den fungerer på tvers av nettlesere fra flere leverandører, men etableringen av samtaler avhenger av et brukergrensesnitt som nå tilbys i Firefox. Bilde: digi.no

Mozilla kom i går med Firefox 34. Denne versjonen av nettleseren inkluderer en rekke nyheter, inkludert utvidet støtte for WebCrypto, som er nødvendig for å kunne spille av strømmet HTML5-basert video med rettighetsbeskyttelse (DRM), noe blant annet Netflix tilbyr.

Nytt er det også at Firefox Hello nå er tilgjengelig i en stabil utgave av Firefox. Hello er en innebygd klient for tale- og videosamtaler. Den er basert på WebRTC som også støttes av Chrome og Opera. Men samtalene må etableres i Firefox. I likhet med Appear.in kan tjenesten brukes helt uten noen form for kontoer eller innlogging. Man inviterer til en samtale ved å sende deltakerne en unik URL.

Les også: Videochat rett i Firefox

Hello-klienten i Firefox 34 er fortsatt i en betaversjon og er fortsatt en anelse bortgjemt. En oppskrift på hvordan man får den fram finnes her. Den fungerer helt greit i Firefox, men tjenesten er foreløpig ikke helt stabil i andre nettlesere.

Den omtalte utskiftingen av standard søkemotor i Firefox er gjennomført med Firefox 34, men gjelder bare i Nord-Amerika, hvor valget har falt på Yahoo.

Les også: Mozilla slår opp med Google

WebIDE

En annen vesentlig nyhet som offisielt introduseres med Firefox 34 er WebIDE. Dette er et verktøy for utviklere av webapplikasjoner. Hovedformålet er å erstatte App Manager som verktøy for testing, utrulling og debugging av apper for Firefox OS, men WebIDE gjør det også mulig å benytte utviklerverktøyene i Firefox til debugging i andre nettlesere, inkludert Firefox og Chrome for Android, og Safari for iOS.

WebIDE er et nytt verktøy i Firefox for utvikling av webbaserte applikasjoner.
WebIDE er et nytt verktøy i Firefox for utvikling av webbaserte applikasjoner. Bilde: digi.no

Firefox 34 inkluderer også implementeringer av blant annet ECMAScript 6 WeakSet, JavaScript Template Strings og «CSS3 Font variants and features control».

Dessuten har en solid håndfull sårbarheter blitt fjernet. En oversikt over flere av endringene i Firefox 34 finnes her.

    Les også: