BEDRIFTSTEKNOLOGI

Firefox 4 er klar for betatesting

Få en forhåndstitt på hva som kommer i neste versjon.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. juli 2010 - 11:07

Firefox 4 er den neste store oppdateringen av nettleseren fra Mozilla. Trolig kan den ventes innen utgangen av året. Fram til det skal Mozilla med to til tre ukers mellomrom utgi betaversjoner for å få tilbakemeldinger fra brukere og utviklere.

I går ble Firefox 4 Beta 1 gjort tilgjengelig. Den inkluderer en rekke nyheter, ikke minst det at den er basert på en helt nye versjon av presentasjonsmotoren, Gecko 2.0. Denne skal nå være laget i henhold til HTML5-spesifikasjonen og åpner blant annet for bruk av SVG og MathML inne i HTML5-sider, uten av bruke XML-navnerom. Parsingen av sidene skal gjøres separat tråd, noe som skal forbedre responsevnen til brukergrensesnittet. Dessuten skal hastigheten til innerHTML-kall være forbedret med 20 prosent.

I den første betautgaven av Firefox 4 har Mozilla fokusert på å forbedre responsevnen til nettlesere under oppstarten og under lasting av sider. Men det loves at dette bare er begynnelsen.

En annen stor nyhet, som foreløpig bare er tilgjengelig i Windows-versjonen, er at brukergrensesnittet har blitt redesignet slik at fanene nå er plassert helt på toppen av nettleservinduet. Dette er en tilnærming som man også finner igjen i Chrome og Opera. Noe av hensikten med plasseringen er å flytte mer av brukerens fokus fra det generelle brukergrensesnittet og over på innholdet som vises i den enkelte fane. Designen innebærer også at adressefeltet i større grad knyttes visuelt til den enkelte fane.

Det skal dog være mulig å velge dagens plassering av fanene dersom man ønsker det.

Foreløpig utseende på Firefox-knappen og fanene som er plassert i toppen av vinduet i Firefox 4 Beta 1. <i>Bilde: Mozilla</i>
Foreløpig utseende på Firefox-knappen og fanene som er plassert i toppen av vinduet i Firefox 4 Beta 1. Bilde: Mozilla

I Windows 7 og Windows Vista vil dessuten menyfeltet være erstattet av en enkelt Firefox-knapp hvor de mest brukte valgene skal være tilgjengelige med ett museklikk. Men det er fortsatt mulig å få vist menyfeltet dersom man ønsker det.

Disse endringene skal også bli tilgjengelige i Mac- og Linux-utgavene i en kommende betaversjon.

Mer informasjon om brukergrensesnittendringene i Firefox 4 finnes på denne siden.

Firefox 4 Beta inkluderer også en ny Add-Ons Manager, som skal være mer oversiktlig og enklere å bruke enn tidligere. Herfra kan brukeren administrere bruken av utvidelser, temaer og plugins.

Betaversjonen inkluderer maskinvareakselerert støtte for HD-video i WebM-formatet som blant annet benyttes på YouTube.

Ytelsen er blant områdene Mozilla fokuserer på i forbindelse med Firefox 4. De fleste konkurrerende nettlesere er i dag raskere enn Firefox på flere områder, og dette er en faktor som har stor betydning for mange. Ingen ønsker å vente lenger enn nødvendig på at websider skal lastes eller at webapplikasjoner skal utføre tidkrevende oppgaver.

Under skallet har Firefox 4 også fått støtte for WebSockets for enkel og raskt toveiskommunikasjon med webservere.

Nytt er også støtte for IndexedDB, som Mozilla har valgt i stedet for WebDatabase som strukturert lager for både online og offline webapplikasjoner. Mozilla forklarer valget av lokal databaseløsning på denne siden.

Web Console er et nytt analyseverktøy for å se hva som rører seg bak dynamiske websider.

Blant de mest populære egenskapene til Firefox er utvidelsene, men nå begynner også enkelte konkurrerende nettlesere å tilby dette, ofte med en mer brukervennlig løsning.

Firefox 4 skal inkludere støtte for Jetpack, en ny plattform for utvidelser til Firefox. Denne skal gjøre det enklere å utvikle utvidelser basert på standard webteknologier som HTML, CSS og JavaScript. Disse skal kunne legges til og aktiveres uten at nettleseren behøver å startes på nytt.

En oversikt over samtlige webteknologier som støttes av Firefox 4 Beta 1 finnes på denne siden. Der er det også oppgitt en del teknologier som vil bli støttet i senere betaversjoner.

Enkelte av teknologiene som er implementert i den første betaversjonen, er ikke stabile nok til at de er aktivert ved installasjonen. Dette inkluderer støtten for WebGL som åpner for maskinvareakselerert 3D-grafikk og maskinvareakselert 2D-grafikk gjennom Direct2D. Den sistnevnte støttes kun av Windows-utgaven.

WegGL-støtten kan aktiveres ved å skrive «about:config» i adressefeltet og deretter sette verdien til «webgl.enabled_for_all_sites» til «true». Direct2D-støtten aktiveres ved å følge oppskriften som er oppgitt på denne siden.

Nedlastingslenker og mer informasjon om Firefox 4 Beta 1 er tilgjengelige her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.