BEDRIFTSTEKNOLOGI

Firefox 4 er klar for mobiler

Har trimmet både størrelsen og ytelsen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. mars 2011 - 11:07

Mozilla lanserte i går nettleseren Firefox 4 for Android og Maemo. Denne nettleseren bygger delvis på desktop-utgaven som ble lansert i forrige uke, men er nødvendigvis tilpasset de mer begrensede ressursene en smartmobil kan tilby.

Den første Firefox-utgaven for mobiler ble lansert for Maemo i februar i fjor, mens Firefox 4 er den første offisielle versjonen for Android.

Firefox 4 har blitt en ganske slank nettleser, det vil si at den tar relativt liten plass i filsystemet. Ikke minst gjelder dette på enheter med Android 2.2 eller nyere, hvor nesten alt kan plasseres på minnekortet. Rett etter installasjonen opptar nettleseren drøyt 130 kilobyte av det interne lagringsplassen. Til sammenligning tar krever Opera Mobile 11 hele 8,14 megabyte av den interne lagringsplassen, selv etter bruk av Move2SD-funksjonen. Dette skyldes Androids håndtering av komprimerte biblioteker, noe Mozilla har greid å omgå. Problemstillingen er omtalt her.

Brukergrensesnittet skal være designet for at brukeren skal kunne bruke mindre tid på å taste og mer tid til å se og lese innhold. Dette skal oppnås ved hjelp av enkel tilgang til faner, enkel bokmerking og en verktøylinje som skjules når det ikke er behov for den. I tillegg støttes synkronisering av brukerdata ved hjelp av Firefox Sync, slik at informasjon som historikk, bokmerker, åpne faner, passord og skjemadata kan deles på tvers av datamaskiner og mobile enheter. Både kryptering og dekryptering skjer i nettleseren.

Bruk av faner i Firefox 4 for Mobile. <i>Bilde: Mozilla</i>
Bruk av faner i Firefox 4 for Mobile. Bilde: Mozilla

Nettleseren støtter nå også muligheten for å lagre websider som PDF-filer. Mozilla foreslår at dette brukes til å lagre viktige websider, for eksempel ombordstigningskort og kjøreinstruksjoner, i filsystemet til enheten. Da kan man hente dette fram uten at man er avhengig av en fungerende nettforbindelse.

I likhet med Firefox for datamaskiner, støtter Firefox 4 for mobiler både utvidelser og temaer, noe som gjør det mulig for brukerne å tilpasse nettleseren til egne ønsker og behov.

I likhet med Firefox 4 for datamaskiner, har JavaScript-motoren til mobilutgaven blitt utstyrt med JIT-kompilatoren JägerMonkey, som sammen med andre ytelsesforbedringer skal bidra til både raskere lasting av websider og bedre ytelse i webapplikasjoner.

Sammenlignet med standardnettleseren i Android oppnår Firefox 4 mellom 1,8 og 3,8 ganger så gode resultater i vanlige ytelsestester, ifølge Mozilla.

Under skallet har Firefox 4 for mobiler fått bedre støtte webstandarder som CSS, HTML5 og SVG. Blant de større nyhetene er støtte for «Location-Aware Browsing», mobilens akselerometer, desktop-varsler, web workers og offline-lagring.

Det loves dessuten grafikkakselerasjon gjennom Layers og støtte for flerkjernede prosessorer.

Det Firefox 4 for Android mangler, men som noen kanskje synes er like greit, er støtte for Flash Player. Mozilla har fjernet støtten for å kunne øke den generelle ytelsen til nettleseren.

Flere detaljer om nyhetene finnes på denne siden.

Firefox 4 for Maemo er tilgjengelig her, mens Android-versjonen kan lastes ned fra Android Market.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.