ANALYSER

Firefox 4 mye mer utbredt enn IE9

Men Google Chrome tar andeler fra alle.

Mest brukte nettleserversjoner i mai 2011 ifølge målingene til StatCounter.
Mest brukte nettleserversjoner i mai 2011 ifølge målingene til StatCounter.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. juni 2011 - 07:38

Mozilla lanserte Firefox 4 i mars. Globale nettlesertall fra StatCounter viser at den nye versjonen allerede har blitt den mest brukte versjonen av Firefox. 14,2 prosent av alle nettleserbrukerne StatCounter har registret i mai, benyttet Firefox 4.

Men fordi det også finnes en del brukere av eldre utgaver av Firefox, er det likevel ikke mer enn drøyt 48 prosent av Firefox-brukerne som benytter den nyeste versjon. Samlet hadde Firefox en markedsandel på 29,3 prosent i mai, mot 29,7 prosent i april.

Microsoft kom med Internet Explorer 9 omtrent en uke før Firefox 4 ble lansert. Tallene fra StatCounter viser at IE-brukerne ikke er like opptatt av å bruke den nyeste versjonen av nettleseren som det Firefox-brukerne er. Drøyt ti prosent av IE-brukerne og 4,6 prosent av nettleserbrukerne totalt, benyttet IE9 i mai.

IE9 er bare tilgjengelig for Windows Vista og nyere. Bruken av Windows XP faller ganske raskt, men operativsystemet er fortsatt det klart mest brukte, med en markedsandel på 45,8 prosent, ifølge StatCounter. Windows 7 er nå oppe på 33,2 prosent.

IE8 er fortsatt den mest brukte nettleseren av alle, med en markedsandel på 29,1 prosent. Andelen har bare gått ned med 1,2 prosentpoeng siden februar, noe som tyder på at det i liten grad er IE8-brukerne som oppgraderer til IE9. Andelene som benytter IE7 har derimot falt med 3,7 prosentpoeng i perioden.

IE9 har heller ikke greid å stoppe flukten fra Microsofts nettleser. Fra april til mai faller den totale andelen til nettlesere fra 44,5 til 43,9 prosent.

Mest brukte nettleserversjoner i mai 2011 ifølge målingene til StatCounter.
Mest brukte nettleserversjoner i mai 2011 ifølge målingene til StatCounter.

Nettleseren som øker mest, er derimot Google Chrome. Andelen var i mai på 19,4 prosent, opp med 1,1 prosentpoeng siden april.

Bruken av Apples Safari er ganske stabil, med en andel såvidt over 5 prosent. Heller ikke for Opera er det store endringer, selv om bruken har gått ned fra drøyt 1,9 til drøyt 1,8 prosent fra april til mai.

På mobilfronten er derimot Opera fortsatt markedsledende med 21,8 prosent. Interessant er det å se at både nettleseren til Android og til Nokia/Symbian begge har passert nettleseren til iPhone i mai-tallene fra StatCounter. Alle ligger på mellom 16,5 og 17,0 prosent.

Deretter følger BlackBerry med 12,8 prosent. Apples iPad er ikke oppgitt, men er trolig med å samlekategorien «Other», som i likhet med iPod Touch har en andel på omtrent 5,3 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.