BEDRIFTSTEKNOLOGI

Firefox 5 kan komme allerede i juli

Planlegger å utgi nye versjoner hver 16. uke.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. mars 2011 - 12:22

Mozilla planlegger å korte kraftig ned på utviklingsperioden for hver versjon av nettleseren Firefox. Firefox 4, som kan ventes i morgen, lanseres omtrent 13 måneder etter at de første alfautgaven ble gjort tilgjengelig og ganske nøyaktig et år etter at Firefox 3.6 ble lansert. Alt tyder på at tiden stiftelsen vil bruke på å fullføre Firefox 5, vil bli langt kortere.

Fram til nå har Mozilla hatt som utgangspunkt at tidspunktet for ny versjoner av Firefox ikke vil bli bestemt før all planlagt funksjonalitet har kommet på plass og alle feil av betydning har blitt fjernet. Mozilla har gjerne kommet med antatte lanseringstidspunkt allerede ganske tidlig i utviklingssyklusen, men har ofte måtte forskyve disse etter hvert som det blir avgjort at mer funksjonalitet skal med eller når ytterligere feil blir oppdaget.

Planen som nå har blitt foreslått, ligner langt mer på den Google i stor grad følger for Chrome, men er ikke fullt så hyperaktiv. For mens Google i utgangspunktet gir ut en ny Chrome-versjon hver sjette uke, i tillegg til sikkerhetsfikser, foreslås det at Firefox skal komme i en ny versjon hver 16. uke. Funksjonalitet som ikke er klar for dette, blir utsatt til neste versjon. Hver nye versjon vil derfor inneholde færre nyheter enn det som har vært tilfellet for Firefox til nå. Men til gjengjeld kan ny og prioritert funksjonalitet bli gjort tilgjengelig for brukerne langt raskere.

Dersom denne planen tas i bruk umiddelbart, kan det bety at Firefox 5 kan komme allerede i midten av juli. Det betyr også, som tidligere antydet, at det også vil komme flere nye versjoner utover høsten.

Utkast til utgivelsesplan for framtidige Firefox-utgivelser. <i>Bilde: Illustrasjon</i>
Utkast til utgivelsesplan for framtidige Firefox-utgivelser. Bilde: Illustrasjon

Utkastet til utgivelsesplan forteller dessuten at utviklingen av nye Firefox-versjoner vil skje over fire trinn eller kanaler, mozilla-central, experimental, beta og release. All ny funksjonalitet vil først bli lagt til i de nattlige byggene som gjøres tilgjengelig på mozilla-central-stadiet. Alle de andre trinnene handler om å gjøre funksjonaliteten stabil. De eneste unntakene som nevnes, er midlertidig funksjonalitet som er nødvendig for testing, men som ikke skal være med i lanseringsversjonen.

Med så hyppig utgivelsestakt vil ikke Mozilla kunne gi ut sikkerhetsoppdateringer til hver hovedversjon av Firefox. I stedet ser det ut til at sikkerhetsfikser først og fremst vil bli gitt ut samme med at en ny hovedversjon lanseres. Det foreslås også at oppdateringene i større grad skal kunne installeres i bakgrunnen uten behov for brukerinteraksjon. Også dette minner mye om hvordan Google oppdaterer Chrome.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.