BEDRIFTSTEKNOLOGI

Firefox 5 klar for betatesting

Høyere tempo, men mest for utviklere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. mai 2011 - 10:05

Mozilla kom den 20. mai med den første betautgaven av Firefox 5. Dette skjer bare to måneder etter at Firefox 4 ble lansert. Utgivelsen er det første virkelige beviset på at Mozilla nå vil komme med langt hyppigere utgivelser av nettleseren enn tidligere. Alt tyder på at stiftelsen i så måte har blitt inspirert av hvordan Google utgir Chrome – få og ofte ganske små funksjonalitetsnyheter skyves ut til brukerne omtrent så snart de er klare.

Mozilla kommer ikke til å gi ut nye Firefox-versjoner i like høy takt som det Google gjør med Chrome, men også versjon 6 og 7 av Firefox kan ventes i år.

Det betyr også at mengden av nyheter i hver versjon vil være langt mindre enn før. Fordelen med dette, er at ny og ferdigtestet funksjonalitet kan bli raskere tilgjengelig for brukerne. Dessuten vil det for hver nye versjon være færre nyheter om gangen som brukerne må forholde seg til.

Valg av oppdateringskanal i Firefox 5 beta.
Valg av oppdateringskanal i Firefox 5 beta.

Firefox 5 ser i alle fall foreløpig ut til å være en utgivelse med få nyheter. I betaversjonen er det i «About Firefox»-vinduet nå mulig å velge hvilken utviklingskanal nettleseren skal laste ned oppdateringer fra. Man kan velge mellom de relativt ustabilite Aurora-versjonene, de mer stabile Beta-versjonene eller kun å motta de endelige utgavene av Firefox.

Det loves forbedret støtte for standarder som HTML5, XHR, MathML, SMIL og canvas. I tillegg har nettleseren nå fått støtte for CSS-animasjoner. Dette gjør det mulig å animere overgangen fra én stilkonfigurasjon til en annen, ofte uten bruk av JavaScript. Et ganske enkelt eksempel finnes her. Det skal også fungere i WebKit-baserte nettlesere.

Med Firefox 5 beta loves det også forbedringer i ytelsen til canvas, JavaScript, minne og nettverk.

Flere detaljer, samt en nedlastingslenke, er tilgjengelig på denne siden.

Det er ventet at Firefox 5 vil bli lansert den 21. juni.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.