BEDRIFTSTEKNOLOGI

Firefox 6 gjeninnfører WebSockets

Åpner for mer interaktiv kommunikasjon.

Menyen for utviklerverktøy i Aurora 6.
Menyen for utviklerverktøy i Aurora 6. Bilde: Mozilla
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. juni 2011 - 08:38

Mozilla kunngjorde i går at Aurora 6 er tilgjengelig. Dette er en svært tidlig utgave av det som kommer til å bli Firefox 6, som etter planen skal lanseres i tredje kvartal i år.

Blant nyhetene i Aurora 6-utgaven er bedre støtte for HTML5 og DOM level 3. Dette inkluderer støtte for elementene progress, som gjør det enklere å lage en fremdriftsindikator, og track, som spesifiserer tekstspor til medieelementer, for eksempel undertekster til en video.

Versjon 6 gjeninnfører kommunikasjonsteknologien WebSockets, som tidligere ble deaktivert i flere nettlesere på grunn av en sårbarhet. Dette skal være løst i versjon 07 av protokollen, som skal være bakoverkompatibel med tidligere utgaver.

Ifølge Mozilla kan WebSocket brukes til å skape en interaktiv kommunikasjonskanal mellom en nettleser og en server. Allerede har teknologien blitt brukt til å lage blant annet HTML5-baserte prateløsninger og flerbrukerspill.

Det loves også støtte for Server-Sent Events, et programmeringsgrensesnitt som åpner en HTTP-forbindelse for å motta push-meldinger fra en server i form av DOM-hendelser.

En oversikt over de utviklerrettede nyhetene under skallet finnes her.

Også «over skallet» loves det nyheter.

Data Management Window er en eksperimentelt verktøy som skal gi brukerne kontroll over hvilken tilgang spesifikke nettsteder har til data som som informasjonskapsler, passord og posisjonsdata. Foreløpig er denne tilgjengelig ved å skrive «about:permissions» i adressefeltet til Aurora 6.

Brukerne skal få mer kontroll over data som utveksles med nettstedene ved hjelp av Data Management Window <i>Bilde: Mozilla</i>
Brukerne skal få mer kontroll over data som utveksles med nettstedene ved hjelp av Data Management Window Bilde: Mozilla

Også over skallet er det noen nyheter for utviklere. Dette inkluderer et nytt sett med verktøy. Dette inkluderer blant annet Scratchpad, som skal gjøre det raskt og enkelt for utviklere å bygge og teste JavaScript-snutter i nettleseren.

Brukerne skal få mer kontroll over data som utveksles med nettstedene ved hjelp av Data Management Window <i>Bilde: Mozilla</i>
Brukerne skal få mer kontroll over data som utveksles med nettstedene ved hjelp av Data Management Window Bilde: Mozilla

Aurora 6 er tilgjengelig fra denne siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.