Firefox er endelig ferdig

Mozilla Foundation annonserte i dag at nettleseren Firefox er ferdig utviklet.

Mozilla Foundation annonserte i dag at nettleseren Firefox er ferdig utviklet.

Selv om lanseringsdatoen lenge har vært kjent, er det en stor begivenhet for åpen kildekodemiljøet at den selvstendige nettleseren Firefox i dag ble lansert i som en ferdig versjon 1.0. Nettleseren bygger på to års arbeid og har vært tilgjengelig i en rekke beta- og testutgaver i denne perioden. Siden midten av september er nettleseren blitt lastet ned mer enn 8 millioner ganger.

Firefox framstår allerede som den viktigste utfordreren til Microsofts Internet Explorer på nettlesermarkedet. I løpet av høsten har Firefox et lite, men merkbart innhogg i andelen til Microsofts nettleser. Dette melder en rekke nettsteder og analyseselskaper som WebSideStory. Likevel rapporteres det om at Internet Explorer har en markedsandel på omtrent 92.9 prosent, så Internet Explorers dominans vil fortsatt vedvare lenge ennå, hvis Firefox eller andre i det hele tatt greier å true dens posisjon. Markedsandelen til Firefox er ifølge WebSideStory på omkring seks prosent.

Det hele avhenger av hvorvidt brukerne føler at de har behov for å bytte ut Internet Explorer med en alternativ løsning. Siden Firefox er fritt tilgjengelig og relativt beskjeden i størrelse, er det lite som hindrer brukerne i å bytte. Når dette ikke skjer, kan det skyldes en rekke ting.

Mange synes at Internet Explorer har tilstrekkelig med funksjonalitet, noen installerer tilleggfunksjonalitet ved hjelp av utvidelser til IE, mens andre igjen mener at de alternativene nettleserne fungerer for dårlig på nettsteder brukeren er ønsker å besøke. I tillegg er det mange som ikke er klar over at det finnes alternativer. Internet Explorer er for dem synonymt med Internett. Som del av lanseringen kjøres det i dag en stor annonse i The New York Times i håp om å få kontakt med nye brukere. Annonsen er sponset av Firefox-tilhengere.

Den viktigste grunnen til å bytte nettleser, for de som i dag benytter Internet Explorer, er nok de stadige sikkerhetshullene som ikke bare oppdages, mens som også utnyttes av ondsinnede nettsteder og ondsinnet kode. I tillegg er Internet Explorer relativt alene om å støtte ActiveX-baserte kontroller, som ofte utnyttes av ulike former for spyware.

    Les også:

Det betyr ikke at Firefox eller de andre alternativene er bombesikre. Det oppdages jevnlig sikkerhetshull i mange av disse også. Men interessen for å utnytte sikkerhetshullene i disse nettleserne foreløpig er liten. Dette kan skyldes den i hvert fall foreløpig begrensede bruken, men også at sikkerhetshullene gjerne er blitt tettet når hullene blir offentliggjort. Dette avhenger dog av at brukeren laster ned de oppdaterte versjonene.

Den viktigste funksjonelle forskjellen på Firefox og Internet Explorer, er førstnevntes evne til å vise flere websider i ett vindu, såkalt "tabbed browsing". Bortsett fra det, er det kanskje ikke så mye som skiller standardutgaven av Firefox fra Internet Explorer-versjonen som følger med Service Pack 2 til Windows XP. Men funksjonaliteten til Firefox kan utvides kraftig ved å installere tilleggspakker, plugins, som det for øyeblikket finnes 77 av. I tillegg kan brukerne tilpasset utseendet ved hjelp av omtrent 40 ulike "themes". Alt dette kan lastes ned fra denne siden.

Belastningen på Mozilla.org er periodevis svært stor i dag, så det kan være lurt å forsøke å finne alternative kilder, for eksempel her, hvis nedlasting av den nye Firefox-utgaven er obligatorisk i dag.

Firefox 1.0 er tilgjengelig for Windows, Linux og Mac, på en rekke ulike språk, inkludert norsk.

Til toppen