OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Firefox er ikke lenger bare en nettleser. Det får konsekvenser for logoen

Valgt ut under en åpen prosess som har vart i 18 måneder.

Den nye hovedlogoen for Mozillas Firefox-produkter. Hvert av produktene har dessuten sin egen logo.
Den nye hovedlogoen for Mozillas Firefox-produkter. Hvert av produktene har dessuten sin egen logo. Illustrasjon: Mozilla
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. juni 2019 - 15:06

Selv om logoen til Firefox har blitt endret flere ganger siden nettleseren ble lansert i 2002, er den fortsatt en av de mest gjenkjennelige logoene i IT-bransjen. Nå vil Mozilla erstatte dagens logo med et sett med nye logoer som skal gjenspeile at Firefox ikke bare er navnet på en nettleser, men også på flere andre produkter. 

Dette arbeidet har pågått i mer enn 18 måneder, og i stor grad i det åpne. Mozilla hyret først inn tre ulike designteam og endte så opp med to ulike forslag som ble presentert i fjor sommer. Etter å ha fått masse tilbakemeldinger fra brukere og andre, har stiftelsen nå landet på ett av disse

Rødrev?

Selv om «firefox» primært er et kallenavn på rød panda, så brukes det iblant også om rødrev. Det er den sistnevnte betydningen Mozilla har tatt utgangspunkt i. Logoen har derfor til nå bestått av en rødrev med flammende hale, som ligger rundt jordkloden. 

Denne er nå erstattet med i alt fem ulike logoer – én felles hovedlogo og fire separate og nokså forskjellige produktlogoer. Fargepaletten er fortsatt gjenkjennelige, men det er kun i nettleserlogoen at reven og jordkloden kan skjelnes. Logoen framstår muligens som mer moderne, men med færre detaljer.

De fire nye logoene som representerer Firefox-produktene Send, Monitor, Lockwise og Browser. <i>Illustrasjon: Mozilla</i>
De fire nye logoene som representerer Firefox-produktene Send, Monitor, Lockwise og Browser. Illustrasjon: Mozilla
Tor-integrering er allerede på plass i nettleseren Brave, her avbildet, og nå er den på vei til Firefox også.
Les også

Superprivat surfing på vei: Nettleseren får trolig ny knapp som gir deg egen Tor-modus

Logoene til de øvrige Firefox-produktene – Send, Monitor og Lockwise – gjenspeiler i større grad hva disse tjenestene handler om. 

Dagens logo får leve litt til. Firefox-nettleseren vil først ta i bruk den nye logoen i forbindelse med en oppdatering som kommer til høsten.

Firefox-logoen er ikke den eneste ikoniske logoen som har blitt skiftet ut i år. Shadowman-logoen til Red Hat ble erstattet med en rød fedora i begynnelsen av mai.

Les også: Firefox skal beskytte mot voksende uvesen på nettet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.