UTVIKLING

Firefox får støtte for flere webfonter

Mozilla står bak nytt og åpent format, som støttes av mange fontleverandører.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. okt. 2009 - 13:51

Flere nettlesere, blant annet Opera 10, Firefox 3.5 og Safari, støtter nå lenking til TrueType- og OpenType-fonter gjennom CSS-regelen @font-face. Dette gjør det mulig for webdesignere å bruke flere fonter på websidene enn dem som allerede finnes i på brukerens datamaskin. Dersom den aktuelle fonten ikke er tilgjengelig på maskinen, vil nettleseren rett og slett laste den ned.

Mozilla utvider med Firefox 3.6 denne støtten til også å gjelde fontformatet Web Open Font Format (WOFF), som stiftelsen selv har bidratt til utviklingen av, i samarbeid med fontdesignerne Erik van Blokland og Tal Leming.

Ifølge Mozilla har WOFF to viktige fordeler sammenlignet med formatene som støttes i dag. Det ene er at filene er komprimert, slik at mengden data som må lastes ned blir redusert.

Det andre er at formatet gir fontleverandøren mulighet til å merke sine fonter med informasjon knyttet til bruken av fonten. Metadataene skal ikke påvirke hvordan fonter lastes, men verktøy kan ifølge Mozillas Christopher Blizzard bruke denne informasjonen til å identifisere kilden til en gitt font.

Fontene vil ikke være kryptert.

CSS-regel hvor det benyttes en WOFF-basert font.
CSS-regel hvor det benyttes en WOFF-basert font.

I dette blogginnlegget viser Blizzard eksempler på bruken, samt eksempler på hva som må gjøres for å få innholdet til å fungere også i nettlesere som ikke støtter WOFF.

Allerede har en rekke fontleverandører kunngjort at de vil støtte det nye formatet. En foreløpig oversikt finnes her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.