UTVIKLING

Firefox får støtte for flere webfonter

Mozilla står bak nytt og åpent format, som støttes av mange fontleverandører.

Flere nettlesere, blant annet Opera 10, Firefox 3.5 og Safari, støtter nå lenking til TrueType- og OpenType-fonter gjennom CSS-regelen @font-face. Dette gjør det mulig for webdesignere å bruke flere fonter på websidene enn dem som allerede finnes i på brukerens datamaskin. Dersom den aktuelle fonten ikke er tilgjengelig på maskinen, vil nettleseren rett og slett laste den ned.

Mozilla utvider med Firefox 3.6 denne støtten til også å gjelde fontformatet Web Open Font Format (WOFF), som stiftelsen selv har bidratt til utviklingen av, i samarbeid med fontdesignerne Erik van Blokland og Tal Leming.

Ifølge Mozilla har WOFF to viktige fordeler sammenlignet med formatene som støttes i dag. Det ene er at filene er komprimert, slik at mengden data som må lastes ned blir redusert.

Det andre er at formatet gir fontleverandøren mulighet til å merke sine fonter med informasjon knyttet til bruken av fonten. Metadataene skal ikke påvirke hvordan fonter lastes, men verktøy kan ifølge Mozillas Christopher Blizzard bruke denne informasjonen til å identifisere kilden til en gitt font.

Fontene vil ikke være kryptert.

CSS-regel hvor det benyttes en WOFF-basert font.
CSS-regel hvor det benyttes en WOFF-basert font.

I dette blogginnlegget viser Blizzard eksempler på bruken, samt eksempler på hva som må gjøres for å få innholdet til å fungere også i nettlesere som ikke støtter WOFF.

Allerede har en rekke fontleverandører kunngjort at de vil støtte det nye formatet. En foreløpig oversikt finnes her.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.