UTVIKLING

Firefox først med ny Google-teknologi

Men Brotli kommer snart også til Chrome.

Mozilla kommer snart med en ny versjon av Firefox. Støtte for mer effektiv komprimering av datastrømmer er blant nyhetene.
Mozilla kommer snart med en ny versjon av Firefox. Støtte for mer effektiv komprimering av datastrømmer er blant nyhetene. Bilde: Mozilla
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. jan. 2016 - 14:17

Mozillas Firefox blir etter alt å dømme den første nettleseren som offisielt får støtte for Brotli, en tapsfri komprimeringsalgoritme som Google har utviklet. En tidlig utgave av algoritmen ble utgitt i fjor høst.

Hensikten med Brotli-støtte i nettleseren er bedre å kunne komprimere innhold som overføres mellom webservere og nettlesere enn det som kan gjøres i dag med gzip, og med omtrent samme komprimeringshastighet.

Opptil 25 prosent

Primært er det overføringen av tekstbaserte filer med blant annet HTML, CSS og JavaScript som vil kunne gjøres raskere dersom disse komprimeres med Brotli.

Omfattende tester med Brotli kan redusere datamengden som må overføres med mellom 17 og 25 prosent, avhengige innholdet. Dette har primært betydning for mobilbrukere med begrenset internetthastighet og datakvote.

Det har siden i høst vært kjent at Firefox 44 vil få støtte for Brotli-komprimert innhold. Firefox ble gitt ut den 15. desember, noe som betyr at Firefox 44 skal gi ut den 26. januar, altså tirsdag neste uke.

Chrome

Google selv vil ikke støtte Brotli i Chrome før tidligst i versjon 49. Det er tydeligvis først nå at selskapet har bestemt seg for å støtte teknologien, dersom man ser bort fra at Chrome allerede støtter webfont-spesifikasjonen WOFF 2.0, hvor Brotli også brukes.

Støtte for Brotli-komprimering for annet innhold skal være implementert i Canary-utgaver av Chrome, men selv der må dette aktiveres av brukeren ved hjelp av chrome://flags/#enable-brotli. Chrome vil dog bare støtte Brotli for innhold som overføres med HTTPS – dette for å unngå problemer med proxyer som selv komprimerer innholdet med gzip og samtidig endrer MIME-typen. Det er uklart om Mozilla har gjort det samme.

Brotli er foreslått som en internettstandard hos IETF.

Serverstøtte?

Nå hjelper det lite med Brotli-støtte i nettleseren dersom dette ikke også støttes av webserverne. Det er uklart i hvilken grad dette er tilgjengelig, bortsett fra at det finnes en modul til Nginx. Trolig vil en slik modul også utgis til Apache HTTPD. Det er uvisst om Microsoft vil støtte Brotli.

Brotli-støtten er ikke den eneste nyheten som kommer i Firefox 44. En oversikt over de andre, utviklerrettede nyhetene finnes her.

Versjon 48 av Chrome ble utgitt i går med blant annet støtte for videokodeken VP9 i sanntidskommunikasjon (WebRTC) og programmerbar tilgang til innloggingsinformasjon (Credential Management API).

Støtten for Chromecast uten bruk av utvidelser er dog fortsatt deaktivert som standard.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.