Firefox Containers

Firefox-funksjon skal gjøre det enkler å bruke flere identiter på nettet

Logg inn på nettsteder med flere kontoer på en gang.

Med Containers i Firefox kan man på samme tid og i samme nettleservindu være innlogget med for eksempel to ulike Twitter-kontoer.
Med Containers i Firefox kan man på samme tid og i samme nettleservindu være innlogget med for eksempel to ulike Twitter-kontoer. (Bilde: Mozilla)

Logg inn på nettsteder med flere kontoer på en gang.

Mozillas nettleser, Firefox, skal gjøre det mulig for brukerne å logge inn på det samme nettstedet med flere brukerprofiler samtidig, i det samme nettleservinduet. Hensikten er å kunne skille mellom ulike profiler på en enklere måte, uten å måtte benytte flere nettleservinduer eller å måtte logge seg inn og ut for å veksle mellom de ulike kontoene. 

I Google Chrome, for eksempel, kan man også opprette ulike brukerprofiler. Men disse må kjøres i separate vinduer hvor selv nettleserinnstillingene er separate.

Konteinere

I Firefox skal dette trolig gjøres mulig med en ny funksjon som kalles for Containers, som skal gjøre det enklere for brukeren å skille mellom ulike nettprofiler. I hver av konteinerne lagres brukerinformasjon som cookier og lokale databaselagre, i tillegg til mellomlagrede filer. 

Brukerne kan velge konteiner/profil idet de åpner en ny fane. Dermed kan de for eksempel være innlogget hos den samme tjenesten, for eksempel Twitter, med to forskjellige kontoer de samme nettleservinduet. 

Foreløpig er Containers bare tilgjengelig i de svært eksperimentelle Nightly-utgavene av Firefox. 

Det kan være mange grunner til at man vil operere med ulike profiler i nettleseren. De fleste gjør det samme i det virkelige liv. Vi forteller sjelden nøyaktig det samme til banken eller arbeidsgiveren, som det vi gjør til livsledsageren eller bestevennen. 

Begrens sporingen

Bruken av flere profiler gjør det også vanskeligere for blant annet annonseleverandører å spore brukerne på tvers av tjenester. De fleste har vel opplevd at man blir vist annonser i for eksempel Facebook om et feriested man har kikket på (og kanskje bestilt) på et helt annet nettsted. 

Har man separate profiler for blant annet jobb og netthandel, kan man i større grad unngå at resultatet av personlige julegavekjøp påvirker opplevelsen når man besøker nettsteder man viser fram i en presentasjon på jobben, for å nevne et konkret eksempel. 

Andre har kanskje flere kontoer i den samme nettjenesten og ønsker mulighet til å veksle mellom to eller flere samtidig, uten å måtte bytte nettleservindu eller å logge seg ut og inn av kontoene.

Ikke perfekt

I et blogginnlegg hvor Mozilla omtaler den nye funksjonaliteten, innrømmes det at det finnes en rekke ubesvarte problemstillinger rundt slike kontekstavhengige identiteter. Hvordan skal brukerne kunne vite hvilken kontekst de bruker der og da, og hva om en bruker velger feil kontekst? Vil det da være mulig å rette opp konsekvensene av feilen? 

Noe svar på dette har Mozilla foreløpig ikke, men stiftelsen håper å komme litt nærmere noen svar med hjelp fra brukere som tar i bruk Containers-funksjonaliteten slik den er nå. 

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen