BEDRIFTSTEKNOLOGI

Firefox-grunnlegger til angrep på Microsoft

En av de to hovedpersoner bak Firefox gir Microsoft det glatte lag for selskapets håndtering av Internet Explorer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. juli 2006 - 13:51

Blake Ross var fortsatt tenåring da han sammen med Dave Hyatt satte i gang Firefox-prosjektet i 2002. I et intervju med Seattle Post-Intelligencer i dag, kommer han med saftig kritikk mot Microsoft.

- Sannheten er at jeg mener Microsoft er direkte ansvarlig for spyware og adware og popup-annonsene generelt, som spredte seg på tvers av weben etter at de forlot produktet sitt. Dette er verdens mest brukte programvareapplikasjon noen sinne, og jeg mener at det er uansvarlig av et selskap å forlate det bare fordi de ikke kan finne en økonomisk drivkraft til fortsatt å utvikle det, sier Ross.

Microsoft kom med Internet Explorer 6.0 i 2001, men har ennå til gode å lansere annet enn ganske små oppdateringer til nettleseren. De aller fleste oppdateringene er blitt gitt ut for å fjerne sikkerhetshull i nettleseren. Selskapet skal gi ut en oppgradert versjon i løpet av høsten, i form av Internet Explorer 7.0.

Ross mener at IE 7 vil bli et bra produkt, på høyde med Firefox i dag.

- Jeg har testet den litt. Sannheten er at den faktisk er ganske bra. Folk forventer ikke at jeg skal si dette - de forventer at jeg skal si at den er forferdelig.

Han har mener likevel ikke å ha sett noen virkelig innovasjon utover det som allerede finnes i Firefox. Dessuten mener han at når IE 7 til slutt kommer ut, vil Firefox ha flytte seg videre til en ny verden.

- Jeg mener de på en måte er et skritt eller to bak oss, sier Ross.

Den langvarige dvaletilstanden til utviklingen av IE framhever Ross som hovedårsaken til at Firefox-prosjektet ble startet.

- Folk tror vi startet Firefox bare for å slå Microsoft, for å vinne en form for konkurranse. Hvorfor skulle vi ønske å vinne? Det er ingen penger i dette for oss. Det er et non-profit-selskap. Hvorfor skulle vi ønske å gjøre dette med mindre det var et virkelig behov?, spør Ross. Han mener at brukerne bør spørre seg om et selskap som har forlatt dem i fem år, ikke kan finne på å gjøre det samme på nytt.

Microsoft-representanter har gjentatt ganger selv innrømmet at den manglende videreutviklingen av IE har vært uheldig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.