BEDRIFTSTEKNOLOGI

Firefox har fått skrudd på «turboen»

Ny betaversjon lover langt raskere JavaScript og mer akselerert grafikk.

Mozilla kom i går med den sjuende betaversjonen av Firefox 4. Denne betaversjonen innfører en hel del nye funksjonalitet, samtidig som at blant annet JavaScript-ytelsen nå skal være kraftig forbedret.

Ytelsesforbedringen skyldes først at JavaScript-motoren SpiderMonkey nå har blitt utstyrt med JIT-kompilatoren (Just In Time) JägerMonkey. Sammen med forbedringer i TraceMonkey JIT og SpiderMonkeys egen interpretasjonsfunksjonalitet, skal Firefox 4 Beta 7 nå kunne utføre kjente ytelsestester mellom tre og frem ganger raskere enn Firefox 3.6.12. JavaScript-ytelsen har først og fremst betydning ved bruk av tunge, webstandardbaserte applikasjoner og spill.

Den nye betaversjonen inkluderer også maskinvarebasert akselerert grafikk i den avsluttende gjengivelsen av websider. Dette kalles gjerne for «compositing». Ifølge Mozilla vil denne nyheten føre til raskere lasting av sider og raskere respons ved bruk av rikt og interaktivt innhold. Med den nye betaversjonen er maskinvareakselert grafikkstøtte også tilgjengelig på systemer med Windows XP og Mac OS X. Flere detaljer om støtten for maskinvareakselerert grafikk i Firefox 4 Beta 7 finnes her.

JavaScript-orienterte ytelsestester med Firefox 4 Beta 7
JavaScript-orienterte ytelsestester med Firefox 4 Beta 7 Bilde: Mozilla

Nytt i denne betaversjonen er at støtten for WebGL er aktivert som standard. WebGL gjør det mulig å gjengi maskinvareakselerert 3D-grafikk direkte i nettleseren, uten bruk av plugins. Teknikken støttes på maskiner utstyrt med et grafikkort som støtter OpenGL-standarden. Foreløpig fungerer dette ikke sammen med Intel-basert grafikkprosessorer. Støtte for Linux vil først komme i en senere betaversjon.

Noe som kommer for fullt i nyere nettlesere er støtte for langt flere fonter, ikke minst gjennom CSS-egenskapen @font-face. Den nye betaversjonen av Firefox 4 inkluderer støtte for fontformatet OpenType. Denne støtten er nærmere beskrevet her.

Den kommende HTML5-spesifikasjonen inkluderer en mengde ny funksjonalitet, blant annet JavaScript-fri validering av skjemaer. For eksempel kan man ved kun å bruke HTML benytte regulære uttrykk (regex) for å kontrollere innholdet i felter før det sendes inn, begrense lengden på innholdet i tekstområder (textarea) eller oppgi at felter må fylles ut.

Delvis støtte for dette har nå kommet på plass i Firefox 4 Beta 7.

Den nye betaversjonen kan lastes ned fra denne siden. Den endelige utgaven kan først ventes i begynnelsen av 2011.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.