Firefox kommer til Symbian-mobiler

Mozilla har bestemt seg for å tilby Fennec, mobilutgaven av Firefox, til nok en mobilplattform.

Firefox kommer til Symbian-mobiler

Mozilla har bestemt seg for å tilby Fennec, mobilutgaven av Firefox, til nok en mobilplattform.

Mozilla har helt siden 2004 syslet med planer om å tilby nettleseren Firefox for mobiltelefoner. Men først i år har arbeidet virkelig begynt å bære frukter.

Foreløpig er det blitt laget en alfaversjon av nettleseren som foreløpig kalles Fennec. Denne er riktignok laget for å kjøre på en lomme-PC, nærmere bestemt Nokias Linux-baserte N810 Internet Tablet. Men det har likevel vært klart at Fennec også skal kunne kjøres på smarttelefoner med Linux eller Windows Mobile.

I et blogginnlegg skrevet av Christian Sejersen, Mozillas direktør for mobil teknikk, tidligere denne måneden, går det fram at stiftelsen ønsker å tilby Fennec til enda et operativsystem for mobiler, nemlig det mest brukte - altså Symbian. Representanter for Mozilla har tidligere sagt at dette kunne være aktuelt.

Sejersen viser til tall fra Gartner som forteller at nesten halvparten av alle smarttelefoner solgt i tredjekvartal i år var Symbian-baserte. Til sammenligning var 11,1 prosent basert på Windows Mobile og 7,2 prosent basert på Linux.

Firefox kommer av tekniske eller lisensmessige årsaker ikke til å bli tilbudt til til Android, Blackberry eller iPhone, skriver Sejersen.

Symbian-versjonen av Fennec skal lages i samarbeid med Symbian, som nå er hundre prosent eid av Nokia. Dessuten skal flere Symbian-orienterte programvarehus være interesserte i å bidra til arbeidet.

Arbeidet skal nå være i gang, og enkelte komponenter er allerede ferdige. Den planlagte utviklingen er delt inn i fem faser, hvor den tredje - full støtte for visning av websider, skal være fullført innen utgangen av april 2009. Deretter kommer en testfase, etterfulgt av feilfiksing og «produktisering» av Fennec.

I et annet blogginnlegg skriver forøvrig Ted Patrick, sjef for Adobes utviklerfellesskap, at en ny virtuell maskin som kalles «tamarin-tracing» har blitt sjekket inn i Mozilla Tamarin-prosjektet. Tamarin-tracing er en virtuell maskin for enheter med begrensede ressurser, for eksempel mobiler og andre små eller billige enheter. Den skal gjøre det mulig for at så godt som alt som har en prosessor og litt minne kan kjøre ActionScript 3 (AS3) bytekode.

Det antydes i blogginnlegget at 50 kilobytes med minne er nok. Det skal gjøre det mulig å kjøres AS3 bytekode på flertallet av dagens enheter. AS3 skal ifølge Patrick også være en viktig del av Adobes strategier for Flash Player og Air i tiden framover.

    Les også:

Til toppen