UTVIKLING

Firefox-mobil klar for salg

De første utgavene er myntet på utviklere.

De første mobiltelefonene utstyrt med Firefox OS selges fra i dag.
De første mobiltelefonene utstyrt med Firefox OS selges fra i dag. Bilde: Geeksphone
23. apr. 2013 - 11:46

De første mobiltelefonene basert på Mozillas nye operativsystem Firefox OS ble tirsdag lagt ut for salg. Enhetene blir produsert av spanske Geeksphone og kan bestilles også av norske kunder.

Dette er ikke sluttbrukerprodukter, men snarere utviklertelefoner myntet på de som raskest mulig vil komme igang med utvikling av programvare til plattformen.

Sortimentet består av to ulike 3G-smarttelefoner, begge med forholdsvis beskjedne spesifikasjoner. De er som nevnt ikke laget for å imponere noen med maskinvaren.

Modellene (fra v.) Keon og Peak er begge myntet på utviklere. <i>Bilde: Geeksphone</i>
Modellene (fra v.) Keon og Peak er begge myntet på utviklere. Bilde: Geeksphone

Prisen starter på 119 dollar, tilsvarende 700 kroner, pluss toll og avgifter for den enkleste varianten. Modellen som er døpt «Keon» har 3,5 tommers skjerm, Snapdragon-prosessor på 1 gigahertz, 512 megabyte internminne og 4 gigabyte lagringsplass.

«Peak» er utstyrt med en større 4,3 tommers skjerm, samt kraftigere tokjernet Snapdragon-prosessor klokket til 1,2 gigahertz. Denne koster 194 dollar.

Felles for begge er at de har støtte for bluetooth, FM-radio og GPS. Lagringsplassen kan utvides med MicroSD-kort. Den rimeligste modellen har ett lavoppløst kamera, mens storebror Peak i tillegg har et kamera i front og generelt noe høyere oppløsning.

Nettbutikken ser ut til å slite med å ta unna trafikken. digi.no fikk tidvis opp en feilmelding, der det fremgikk at den underliggende databasen hadde for mange tilkoblinger. Det indikerer muligens at tilbudet er populært.

Firefox OS entrer et marked som er ganske trangt. En mulig appell kan være valget av HTML5 som applikasjonsplattform, noe som betyr at det blir enkelt å lage programvare til dette operativsystemet.

Mozilla-sjef Gary Kovacs har også fremhevet systemets åpenhet som en viktig egenskap.

Flere teleoperatører kunngjort at de engasjerer seg i plattformen, deriblant Telenor. Hvilke planer de har er det foreløpige ikke sagt så mye om.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.