NETTLESERE

Firefox' nye «personvern-vennlige» nettleser sender brukerdata tilbake til Mozilla

Firefox Focus: «Surf som om ingen følger med på det du gjør»
Firefox Focus: «Surf som om ingen følger med på det du gjør» Bilde: Marius Jørgenrud
18. nov. 2016 - 12:37

Firefox Focus er en ny nettleser Mozilla lanserte i går. I første omgang til iOS. Den blir markedsført for deg som er opptatt av personvern.

Innebygget adblock

Produktets fulle navn levner lite tvil om hva brukerne bør forvente. Firefox Focus: The privacy browser. Denne er nå tilgjengelig i Apples App Store.

Det er en minimalistisk nettleser med begrenset funksjonalitet. Hovedpoenget er automatisk annonseblokkering, blokkering av webanalyseverktøy og sosiale nettverk. I tillegg er en sletteknapp synlig til enhver tid. Et trykk på denne fjerner cookies, nettleserhistorikk og lagrede passord.

Samler inn brukerdata

Litt underlig er det likevel at personopplysninger og enkelte data om bruk av applikasjonen sendes tilbake til Mozillas servere.

– Her hadde dere én jobb å gjøre, Mozilla. Én jobb, lyder den kritiske bemerkningen hos teknologinettstedet The Register.

Innhøstingen foregår riktignok i anonymisert form, ifølge Mozilla.

Hva slags data de samler inn er nærmere beskrevet på denne siden. Det inkluderer blant annet brukerens IP-adresse, noe datatilsynmyndigheter regner som en personopplysning.

Deling av anonymiserte brukerdata med utgiveren er av en eller annen grunn valgt som standard, men det er mulig å skru av dette i nettleserens konfigurasjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.