FORBRUKERTEKNOLOGI

Firefox og veien videre

Firefox-nettleseren ble sluppet denne uka. Det betyr ikke at jobben er gjort for miljøet som står bak.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. nov. 2004 - 08:31

Etter tirsdagens lansering av Firefox-nettleseren er man nå tilbake i hverdagen igjen. I løpet av ganske kort tid vil man begynne å finne nye feil som ikke er blitt oppdaget under testperioden. Disse vil bli rettet gjennom mindre versjonsoppdateringer. Slik er det med all programvare som er litt omfattende størrelse, den blir aldre helt feilfri.

Men Mozilla Foundation har selvfølgelig større ambisjoner enn som så. I så godt som hele perioden mens Firefox har vært under utvikling, har miljøet også utviklet både e-post- nyhetsgruppeklienten Thunderbird. Denne finnes nå i versjon 0.9 og nærmer seg nå lansering.

I tillegg til dette, den vesle Mac-nettleseren Camino og den langt større Internett-suiten Mozilla, vil Mozilla Foundation nå fokusere på tre mindre kjente prosjekter.

Minimo er en strippet utgave av Firefox beregnet for mobiltelefoner, tv-bokser og andre enheter med begrenset regnekraft og minne. Foreløpig er en tidlig testutgave for ARM-baserte systemer blitt gjort tilgjengelig. Ifølge News.com er Nokia blant investorene i dette prosjektet.

Et annet område Mozilla vil utforske er lokale søkemulighet på brukernes maskin, gjennom integrasjon mellom nye utgaver av Firefox og verktøy for denne typen søk. For Mozilla vil sikkerheten rundt denne funksjonaliteten være viktig.

- Hvordan kan vi skape åpne standarder rundt denne typen virksomhet, og hvordan kan vi forsikre oss om at de ikke er åpne for å bli utnyttet av svindlerprogrammer? Det foregår mye forskning og undersøkelser om hvordan tilby den beste tilgjengeligheten og den beste beskyttelsen på samme tid, sier Chris Hofmann, Mozilla Foundations utviklingssjef, til News.com.

Det tredje fokusområdet til Mozilla Foundation er økt utbredelse av Firefox gjennom forhåndsinstallasjon på nye PC-er. Per i dag foregår så godt som all distribusjonen av Firefox via nedlasting fra nettet, mens Internet Explorer kommer forhåndsinstallert på alle Windows-PCer.

Siden mange PC-produsenter tar betalt for å forhåndsinstallere programvare, blir situasjonen ekstra utfordrende for en non-profit-organisasjon som Mozilla Foundation. Stiftelsen håper at nettleserens gode omdømme når det gjelder sikkerhet, samt råd fra ulike sikkerhetseksperter om at webbrukerne ikke bare bør stole på Internet Explorer, vil kunne få PC-leverandørene til å tenke annerledes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.