UTVIKLING

Firefox skal få helt nye nettleserutvidelser

Åpner for felles format på tvers av minst tre av fem nettlesere.

Et felles format for nettleserutvidelser vil forenkle jobben til utviklerne og bidra til et godt utvalg av utvidelser for nesten alle nettlesere. Microsoft Edge er foreløpig det mest usikre kortet, men
Et felles format for nettleserutvidelser vil forenkle jobben til utviklerne og bidra til et godt utvalg av utvidelser for nesten alle nettlesere. Microsoft Edge er foreløpig det mest usikre kortet, men Bilde: Wikipedia og digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. aug. 2015 - 11:20

Mozilla kunngjorde i slutten av forrige uke at nettleseren Firefox skal få et nytt programmeringsgrensesnitt for nettleserutvidelser som i stor grad er kompatibelt med utvidelser som egentlig er lagd for Chrome og Opera.

Det nye programmeringsgrensesnittet kalles for WebExtensions og skal gjøre det enklere for utviklere å lage utvidelser som fungerer på tvers av flere nettlesere.

Edge?

Også Microsofts nye nettleser, Edge, skal etter hvert få støtte for utvidelser. Det er ventet at Microsoft vil ta i bruk en modell som ligner mye på den Google bruker i Chrome. Dette kan bety at utvidelser kan utveksles mellom de to nettleserne med relativt små endringer.

Også Mozilla antyder at dette er en mulighet, hvor i alle fall Firefox trolig kunne bruke utvidelser opprinnelig utviklet for Edge.

De fleste nettlesere støtter i dag det som ofte kalles for nettleserutvidelser («extensions» på engelsk). Det var i særlig grad Mozilla Firefox som bidro til å gjøre slike utvidelser til «allemannseie», men også andre, store pc-nettleserne har støtte for dette. Utvalget varierer dog stort fra nettleser til nettleser.

Les mer: Ingen plugin-støtte i Microsoft Edge 

Aldrende

Hensikten med utvidelser er minimum todelt. For det første bidrar utvidelsene til å nettleserne kan holdes relativt slanke, ved at ikke all mulig funksjonalitet er innebygd, men i stedet kan installeres av dem som har behov. Den andre hensikten er å la tredjepartsutviklere bruke nettleseren som en plattform for egne ideer.

Utvidelsessystemet i Firefox begynner å dra på årene. I denne perioden har det vist seg at ikke alle løsningene er ideelle. For eksempel kjøres hele brukergrensesnittet og alle utvidelsene i samme prosess.

Risiko: Chrome-tillegg spionerer på dine surfevaner 

Sikrere og raskere

Utvidelsene har gjennom teknologiene XPCOM (Cross Platform Component Object Model) og XUL (XML User Interface Language) stor mulighet til å endre brukergrensesnittet til Firefox, men samtidig har de fullstendig tilgang til Firefox' interne implementering. Dette kan misbrukes av skadevare.

Støtten for den nye typen utvidelser kommer i Firefox 42, som er ventet i desember. Dette vil skje samtidig som at mer av Electrolysis-prosjektet (E10S) til Mozilla blir implementert og aktivert i Firefox. Prosjektet, som altså handler om å fordele innhold og brukergrensesnitt i Firefox på flere prosesser, har pågått i alle fall siden 2009.

Betatester viktig Firefox-funksjon

Signering

En annen endring som innføres med Firefox 42 er et krav om at utvidelser blir vurdert og signert av Mozilla før de kan rulles ut til brukerne. Også dette gjøres for å øke sikkerheten knyttet til Firefox-utvidelsene. Samtidig skal Mozilla utvide blant annet gruppen som godkjenner utvidelsene.

Ikke-signerte utvidelser vil bli blokkert allerede i Firefox 41, men i denne utgaven vil det fortsatt være mulig for brukerne å deaktivere kravet om signering.

Les også: Strammer inn addon-bruken i Chrome 

Eksisterende utvidelser

Endringen vil bety at mange eksisterende utvidelser vil slutte å fungere i Firefox. For å sikre at dette ikke skjer, er utviklerne av utvidelsene nødt til å tilpasse utvidelsene til den nye modellen. En oversikt over hva som må gjøres for å oppnå dette, finnes her. Det er mulig å teste utvidelsene og Electrolysis i Firefox 42 Developer Edition, en alfautgave av nettleseren. Den ble gjort tilgjengelig den 11. august.

Les også: «Tre søyler» skal redde Firefox 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.