BEDRIFTSTEKNOLOGI

Firefox tar i bruk omstridt DRM

Men Mozilla tilbyr motstanderne et lite plaster på såret.

Firefox-monumentet i San Francisco, hvor det nederst står «Doing good is part of our code». Det er ikke sikkert at alle synes at Mozilla etterlever dette med gårsdagens Firefox 38-lansering.
Firefox-monumentet i San Francisco, hvor det nederst står «Doing good is part of our code». Det er ikke sikkert at alle synes at Mozilla etterlever dette med gårsdagens Firefox 38-lansering. Bilde: Mozilla
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. mai 2015 - 10:42

Mozilla kom i går med Firefox 38, hvor den viktigste nyheten nok er implementeringen av den kommende W3C-standarden Encrypted Media Extensions (EME), som legger til rette for avspilling av innhold beskyttet med digital rettighetskontroll (DRM).

Les også: Nå kan du se Netflix på Linux 

Adobe-løsning

I tilknytning til dette vil Windows-utgaven av Firefox automatisk laste ned Adobes Primetime Content Decryption Module (CDM). Denne vil bli aktivert første gang brukeren benytter en tjeneste som også bruker Adobe CDM. Netflix er blant disse.

En virtuell sandkasse skal hindre at «fremmedelementet» i nettleseren, les DRM-modulen, kan tappe data om og fra brukernes system.
En virtuell sandkasse skal hindre at «fremmedelementet» i nettleseren, les DRM-modulen, kan tappe data om og fra brukernes system. Bilde: Mozilla
Dette er omstridt på flere måter. Adobe CDM er ikke basert på åpen kildekode, slik Firefox er. I stedet er dreier det seg om det Mozilla kaller for «svart boks»-teknologi, som de færreste har innsyn i. Derfor har Mozilla utstyrt Firefox 38 med en egen sandkasse som er plassert rundt CDM-en.

Det andre som er omstridt ved denne nyheten, er selve støtten for DRM i nettleseren.

Les også: Protesterer mot DRM i HTML 

Lukkethet

Det er mange som mener at Mozilla nærmest går i fiendens ærend med denne nyheten, at DRM nærmest uansett er et onde og at Mozilla ville kunne presse innholdsleverandører til å droppe bruken av DRM dersom Firefox også i framtiden ikke støtter det.

– Dette var en vanskelig avgjørelse på grunn av vår oppdragserklæring og lukketheten til DRM. Som vi forklarte da, aktiverer vi DRM for å tilby våre brukere den funksjonaliteten de trenger i nettleseren for fortsatt å få tilgang til videoinnhold med høy kvalitet. Vi mener ikke at DRM er en ønsket markedsløsning, men det er for tiden eneste måte å se et etterspurt innholdssegment, skriver Mozillas Denelle Dixon-Thayer i en kunngjøring.

Alternativet til løsningen Mozilla og de andre nettleserleverandørene nå har valgt, er å bruke plugins som Flash og Silverlight. Dette løser ikke problemet med manglende åpenhet, og er dessuten teknologi som gradvis vil bli faset ut.

Bakgrunn: Netflix skal droppe Silverlight

 

DRM-fritt

Dixon-Thayer skriver at Mozilla innser at det er Firefox-brukere som ikke ønsker en nettleser med DRM-støtte. Derfor tilbyr Mozilla også versjon av Firefox helt uten EME-støtte. Den kan lastes ned her.

Det er også mulig å avinstallerte Adobe CDM og å deaktivere støtten for denne i Firefox. Det er nærmere beskrevet på denne siden.

Men begge deler fjerner altså muligheten for å spille av DRM-innpakket innhold i Firefox.

Bakgrunn: Firefox får omstridt DRM

Kringkasting

Blant de øvrige nyhetene i Firefox 38 er støtte for programmeringsgrensesnittet BroadcastChannel, som gjør det mulig å sende beskjeder mellom websider som har samme opprinnelse (origin), og som er åpnet av den samme brukeren i den samme nettleseren, men som vises i forskjellige vinduer, faner eller rammer.

Foreløpig er det ingen andre nettlesere som støtter dette.

Nytt i Firefox 38 er også støtten for picture-elementet, srcset-attributtet og dermed responsive bilder. De øvrige Firefox-nyhetene er oppgitt her.

Les også: Samlet inn penger til ny Chrome-funksjon 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.