UTVIKLING

Firefox tvunget til å støtte webkit-prefiks

Skyldes at Chrome og Safari er blitt så dominerende nettlesere.

Av hensyn til kompatiblitet med dagens web føler Mozilla seg nå tvunget til å innføre støtte i Firefox for konkurrerende webkit-prefiks.
Av hensyn til kompatiblitet med dagens web føler Mozilla seg nå tvunget til å innføre støtte i Firefox for konkurrerende webkit-prefiks. Bilde: Mozilla
5. jan. 2016 - 10:46

Mozilla tar nå grep for å gjøre Firefox mer kompatibel med weben. Ikke slik weben er definert av web-standarder, men slik den fremstår i praksis.

Nærmere bestemt skal de innføre støtte for konkurrentens leverandør-spesifikke prefiks, i hvert fall de mest brukte. Det samme har Microsoft gjort med sin nettleser Edge.

Dette kommer som en direkte konsekvens av at det er renderingmotorene WebKit og forken Blink som er blitt dominerende, ikke minst innen nettlesere på mobile enheter.

I likhet med for eksempel Googles Chrome og Apples Safari har også Mozillas Firefox støtte for egne prefiks i forbindelse med bruk av eksperimentelle CSS-regler.

Det er slik nettleserne er med på å drive utviklingen fremover, uten å måtte vente på at en lengre standardiseringsprosess skal bli ferdig.

Men utviklere gidder i mindre grad å bruke moz-prefikset i dag. I stedet har utvikleres bruk av webkit-prefikset eksplodert. Det er blitt en de facto-standard.

Moderne nettlesere støtter ofte de samme eksperimentelle reglene, men hvis utviklere velger å ta i bruk kun én leverandørs prefiks blir resultatet websider som tolkes ulikt. En nettleser må nødvendigvis ignorere kode den ikke støtter.

Mozillas egne utviklere diskuterer her planen om å emulere eller i praksis begynne å tolke webkit-prefiks. Etter planen skal dette innføres med Firefox versjon 46 eller 47 og da utgivelse rundt henholdsvis april eller mai.

Hvilke webkit-prefiks som er aktuelle å støtte er nærmere definert i denne oversikten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.