Firekjernet Xeon dobler Intels fireveis-ytelse

Firekjernet Xeon dobler Intels fireveis-ytelse

En ny firekjernet Xeon dobler ytelsen i fireveis Intel-servere, med varianter fra 50 til 130 watt.

Hittil har Intels firekjernede Xeon bare vært tilgjengelig i en utgave for toveisservere. I dag meldes om en vesentlig nyhet: Intel har utvidet sitt utvalg av firekjernede Xeon-prosessorer med en serie beregnet på servere med fire eller flere prosessorer. På sikt skal arkitekturen kunne støtte 32-veis servere. De nye prosessorene for «MP»-servere («multi-processor») fullfører Intels overgang til den nye Core-arkitekturen.

De nye fireveis Xeon MP-prosessorene har hittil vært kjent under kodenavnet Tigerton. Det offisielle navnet er Xeon 7300. De har tidligere vært spesielt nevnt i tilknytning til fireveis bladservere med kodenavn Caneland.

Xeon 7300 tilbys fra i dag i seks utgaver.

Sammenliknet med dagens toveis Xeon MP tilbyr de dobbel ytelse absolutt, og tredoblet ytelse per watt. De er beregnet på å inngå i servere i miljøer der man satser på serverkonsolidering gjennom virtualisering, samt tung bruk av databaser, ERP og beslutningsstøtte. Intel tror at kombinasjonen av energieffektivitet og virtualisering vil bidra til betydelig lavere eierkostnader.

Den tyngste varianten av Xeon 7300 kjøres i 2,93 GHz med en effekt på 130 watt. Alternativene er flere utgaver begrenset til 80 watt, samt en 50 watt-versjon beregnet på fireveis bladservere. Den siste klokkes i 1,86 GHz.

Brikkesettet til Xeon 7300 tillater opptil fire ganger så mye minne per prosessor som toveis MP-utgaven: Det kommer spesielt godt med ved virtualisering.

Flere serverleverandører har fått sertifisert nye ytelsesrekorder i standardtester med servere basert på Xeon 7300. Disse rekordene gjelder tpmC og dollar per tpmC (HP), Java virtuell maskin (Fujitsu Siemens) og SPECint (IBM og Lenovo).

Til sammen står over 50 serverleverandører klare til å lansere Xeon 7300-baserte maskiner.

Blant disse er Sun, i det som er selskapets første Intel-baserte server.

I en uttalelse sier Intel at de betrakter Suns operativsystem Solaris som en viktig del av selskapets satsing på å få Xeon 7300-baserte servere inn i datasentraler.

Intel betoner også at de har samarbeidet med VMware for å få ESX Server til å kjøre optimalt på de nye fireveis prosessorene.

I tillegg til Sun og VMware samarbeider Intel også med sentrale programvarehus som BEA, Microsoft, Oracle og SAP.

Prisen på Xeon 7300 varierer fra 856 dollar til 2301 dollar per enhet ved bestilling av fra 1000 enheter og oppover.

Til toppen