Fireprosessors Xeon-basert bladserver fra HP

HP har fornyet sine bladservere, og er først ute av de store med en enhet med fire Xeon-prosessorer.

HP har fornyet sine bladservere, og er først ute av de store med en enhet med fire Xeon-prosessorer.

HPs bladservere heter fortsatt ProLiant. De kommer i to utgaver, en énprosessorsvariant som huses i en enhet på 3 U høyde, og en flerprosessorsvariant som krever en enhet på 6 U høyde.

Les også

Enprosessorvarianten BL10e kan pakkes med opptil 20 servere per 3 U enhet og 280 servere i en rack. Den har fått prosessoren oppgradert fra 800 MHz Pentium III til 900 MHz Pentium III.

Flerprosessorvariantene er døpt "p-Class" og er beregnet på anvendelser der man ønsker den enkle monteringen, driften og skalerbarheten som bladserver-arkitekturen tilbyr, og prioriterer ytelse per server over det å pakke mange servere tett sammen.

Det kan gå inntil åtte servere av toprosessormodellen BL20p, som er oppgradert til Xeon-prosessoren, i en enhet på 6 U høyde. Da får man maks 16 prosessorer per 6 U høyde, mens BL10e gir 40 prosessorer i samme skapplass.

Den nye fireprosessormodellen BL40p kommer også med Xeon-prosessoren, men kan bare pakkes med to servere per enhet på 6 U høyde. Her er altså prosessortettheten halvert i forhold til det BL20p.

Produktansvarlig Arild Slagnes forklarer at de dekker forskjellige behov:

- Bladserverarkitekturen er en veldig elegant løsning som forenkler kablingen, gir enkel montering og er svært lett å sette opp. Velger du denne arkitekturen, bruker du typisk enprosessorservere til å samle små oppgaver på ett sted, mens toprosessorserverne er spesielt godt egnet til for eksempel terminalserverløsninger. Må du skalére oppover, er det bare å plugge inn nye servere etter hvert som behovene øker. Fireprosessorserveren er beregnet på oppgaver som krever mer konsentrert prosessorkraft, for eksempel en Exchange-server. Har du først satset på en bladserverarkitektur, innebærer fireprosessorserveren at du også vil kunne dekke de tyngre behovene innenfor den samme arkitekturen.

Det er ingenting i veien for å montere en fireprosessors flatserver i samme rack som en bladserverenheter. Den fysiske tettheten blir noe mindre, siden flatserveren krever 4 U i full bredde. Men da ofrer man ikke bare plass og enkel montering. Man ofrer også skalérbarheten og den integrerte driften som gjør det enklere å forholde seg til bladservere enn til samme antall flatservere.

Foreløpig kan bladserveren med doble prosessorer ta Xeon i opptil 2,8 GHz, mens fireprosessorvarianten må foreløpig nøye seg med maks 2,0 GHz.

En viktig nyhet for alle de nye bladserverne, også enprosessormodellen, er at de har utganger for direkte tilkopling til Fiber Channel, slik at man kan konsolidere lagringsbehovene i egne lagringsnettverk (SAN eller "storage area network").

Til toppen