Fjærvoll kan tvinges til å beklage

Høyre vil minst kreve en beklagelse fra samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll som en følge av at fusjonen mellom Telenor og Telia ikke lykkes. Om dette skjer, tyder alt på at regjeringen Bondeviks dager er talte.

Høyre vil minst kreve en beklagelse fra samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll som en følge av at fusjonen mellom Telenor og Telia ikke lykkes. Om dette skjer, tyder alt på at regjeringen Bondeviks dager er talte.

Det sier Høyres parlamentariske nestleder, Per Kristian Foss, til Dagsavisen i dag. Han sier at dette ikke er det samme som et mistillitsforslag, men; - Vi kommer til å forlange en beklagelse, om vi ikke får det. Minst, sier Foss.

Torsdag legger Stortingets samferdselskomite fram sin innstilling om den mislykkede telefusjonen. Da blir det klart hvor sterk kritikk Fjærvoll får, og hvilke parti som vil forlange hva.

Ifølge Dagsavisen vil regjeringen allerede nå kunne vente seg refs fra Høyre på grunn av manglende informasjon om de juridiske advarslene. Hvor sterk kritikken blir avhenger av hvilke svar partiet får i dag på de 32 spørsmålene som ligger til vurdering i Samferdselsdepartementet.

Høyres leder, Jan Petersen, har så langt ikke kommentert situasjonen, men Fjærvoll har allerede gjort det klart at dersom Stortinget beskylder han for feilinformasjon, vil han ikke kunne leve med det som statsråd. Og Bondevik har senere fulgt opp med å si at hele regjeringen står bak Fjærvoll i denne saken.

Dermed vil en for krass kritikk av Fjærvoll være det samme som å felle regjeringen.

Dette er saken i et nøtteskall når Høyre skal bestemme seg for hvor langt partiet vil gå i denne saken. Går partiet for langt i sin kritikk er det duket for regjeringskrise og store muligheter for en ny Jagland-regjering. Blir partiet for vag i sin kritikk går det ut over Høyres anseelse som er seriøst opposisjonsparti, med tanke på den kritikk partiet har sagt de vil komme med.

I Arbeiderpartiet vil man også kritisere regjeringen, og sammen med Høyre har de to partiene et parlamentarisk flertall på Stortinget. I dag tyder alt på at om de to partiene enes i sin kritikk av regjeringen, kan situasjonen komme farlig nær den vi opplevde i januar 1998, da statsminister Kjell Mange Bondevik måtte konstatere at stortingsflertallet ville at regjeringen skulle fortsette forhandlingene mellom Telenor og Telia med sikte på en fusjon.

Dette er så nær en faktisk kan komme at regjeringen faller på telefusjonssaken.

Til toppen