AVTALER & KONTRAKTER

Fjellhaller frister ikke

EDB Ergo forhandler istedet med statlig gigant.

EDB Egrogroups konsernsjef, Terje Mjøs, er i forhandlinger med Entra Eiendom om datasenter. Dermed kan flere av de ulike fjellhall-prosjektene gå glipp av en viktig kontrakt.
EDB Egrogroups konsernsjef, Terje Mjøs, er i forhandlinger med Entra Eiendom om datasenter. Dermed kan flere av de ulike fjellhall-prosjektene gå glipp av en viktig kontrakt. Bilde: Marius Jørgenrud
12. mars 2012 - 12:44

EDB Ergogroups konsernsjef, Terje Mjøs, har i lengre tid jobbet med hvordan selskapets datadrift skal organiseres. Selskapet har i dag vel 18 datasentre, smått og stort, fordelt over hele landet. Nå skal dette konsolideres til en håndfull.

Det mangler ikke på attraktive leverandører. En rekke selskaper som har lansert konsepter for moderne datasentre hvor fellesbetegnelsen må sies å være miljøvennlige og energieffektive. Tidligere i februar presenterte statseide Entra Eiendom sitt prosjekt, Greenfield Datacenter. Fra før har Lefdal Gruve, Green Mountain utenfor Stavanger og Rjukan Mountain Hall i Telemark, presentert seg i konkurransen om å drifte store datamengder.

Fellestrekket for de sistnevnte er at de er inne i gigantiske fjellhaller, og hvor investorene bak ser for seg at en ny næring kan få grobunn. Men enn så lenge har ikke kundene kommer til. Forrige uke meldte riktignok Green Mountain om at de har sikret sin første kunde, og dermed starter investeringene.

Naturlig nok er bransjen svært interessert i hva EDB Ergogroup vil gjøre. De er en gigant i dette markedet og den leverandøren selskapet velger vil få en betydelig størrelse. Så langt virker de svært lite interessert i de ulike fjellhall-konseptene. Terje Mjøs forteller til digi.no at de har sett på de fleste prosjektene som er i markedet – og det mest attraktive er ikke et anlegg i fjell.

– Man skal aldri si aldri, svarer Mjøs når digi.no spør om fjellhaller er uaktuelt.

– Men vi har vurdert flere ulike løsninger og vært i dialog med de fleste som har anlegg i fjellhaller. Det har resultert i at vi i dag forhandler med Entra Eiendom, sier Mjøs til digi.no. Dermed taler mye for at det går mot en viktig seier for statens eget eiendomsselskap i kampen om potensielt store driftskontrakter.

Han understreker at de i dag har drift fra to fjellhaller, ett anlegg i Oslo og ett i Gjøvik.

– Og det fungerer for oss i dag, sier Mjøs.

Mjøs forteller at de nå har startet å virtualisere og konsolidere serverparkene, og at de uansett må ut av anlegget i Skøyen når selskapet flytter hovedkvarteret til Fornebu. Allerede i 2009 startet EDB, før fusjonen med Ergogroup, prosessen med å planlegge konsolidering av serverparkene.

– Det vi er ute etter er fremtidens datasentre med lavere strømforbruk. Vi vil ikke konkludere med at fjellhaller er uaktuelt. Det kan sogar være at vi sitter igjen med en av de eksisterende hallene våre. Å ha alt på ett sted er nemlig ikke tilfredsstillende for selskapet, som blant annet betjener en rekke bank- og finansinstitusjoner.

– Vi må ha to enheter som kjører parallelt, sier Mjøs til digi.no og legger til at det er uaktuelt for selskapet å samle alt på ett sted.

Forrige uke kunne digi.no melde om at CERN, den felles europeiske forskingsstiftelsen, neppe kommer til å velge Norge som sted for sitt nye datasenter. Årsaken er at linjekapasiteten er får dårlig.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra