Fjerde akt av Opera før sommeren

Den norske nettleseren Opera utvider repertoaret betydelig. I versjon 4.0 vil den norske nettleseren ha støtte for java, stilsett og epost. Likevel skal ikke den nye versjonen ta mer enn 2 megabyte.

- Neste versjon av Opera skal være under 2MB med full e-postfunksjonalitet, java og CSS 2, sier Jon Stephenson von Tetzchner, en av Opera Softwares to gründere, til digi.no.

Mens den slankeste versjonen av konkurrenten Microsoft Explorer tar opp mer enn 10MB på harddisken din, har Opera til nå fått plass på en 1.44MB diskett. Tetzchner forteller at Opera Software har kunnet lage sin nettleser så liten på grunn av en programmeringsmetode som er temmelig ulik konkurrentenes.

- Opera er laget i C++, men vi har gjort svært liten bruk av klassebiblioteker. Disse modulene er ofte svært generelle og inneholder mye mer enn det man egentlig trenger. Vi har derfor laget koden selv fra bunnen av. De få gangene vi har tatt med noen moduler fra andre, har det bare skjedd etter nøye evaluering.

Operas små krav til minne- og harddiskplass har til nå gjort programmet spesielt godt egnet for eldre PC-er. Å kjøre Netscape Communicator eller Microsoft Internet Explorer på en 386- eller 486-maskin, krever i de fleste tilfeller store mengder av tålmodighet. Tetzchner forteller om tilfeller hvor Internett-brukere har trodd at det har vært nettet som er tregt, inntil de byttet fra Internet Explorer eller Communicator til Opera.

Den nye utgaven av nettleseren vil blant annet få støtte for Java og CCS 2 (Cascading Style Sheets). En ny, komplett e-post-klient vil også være integrert i programvaren. Selv om denne utgaven fortsatt stiller små krav til datamaskinens ressurser med en fullversjon på under 2MB, er det noen som likevel ønsker å begrense størrelsen på applikasjonen enda mer.

- Funksjonalitet som Java-skript og e-post vil bli laget som moduler. Vi vil gjøre programmet slik at en kan slå av moduler, eller rett og slett fjerne modulene fra harddisken hvis man ikke trenger dem, røper Tetzchner.

I dag finnes nettleseren kun til Windows-plattformen, men Opera Software har gjort en avtale med et annet selskap i forbindelse med utvikling av en OS/2-versjon. Tetzchner nevner også utgaver til Macintosh, Amiga og UNIX/X-Windows. Til tross for at begrensede ressurser, både finansielt og på utviklingssiden, gjør at det vil ta tid før versjoner for andre plattformer kommer ut, er det stor interesse for slike versjoner blant nettbrukerne.

- Vi spurte brukerne hvor interesserte de virkelig var i en Mac-versjon, og da svarte folk at de var så interessert at de kunne forhåndsbetale for produkter vi ennå ikke har laget. Vi har mottatt 2000 forhåndsbestillinger på Mac-utgaven, men vi synes ikke det er riktig å ta i mot penger fra folk før de har fått programmet.

Selskapet ser det som en fordel at det finnes flere konkurrerende plattformer på markedet, og at selskapet ønsker å støtte flere av disse.

- Mange brukere synes det er fantastisk at et selskap er villig til å gå den andre veien. De fleste går jo vekk fra plattformer som Mac og konsentrerer seg om Windows, sier Tetzchner.

Til toppen