TELE-KOMMUNIKASJON

Fjerde generasjon av GSM-familien fullført

Allerede i år kan mobiloperatører installere basestasjoner som skal støtte neste generasjons mobilnett.

3G-nettet (UMTS) som vi benytter i Norge, er som navnet forteller et tredjegenerasjons mobilnett. Med innføringen av turbo-3G (HSPA) snakker mange om 3,5G, men det tar ikke slutt der.

Flere selskaper har lenge snakket om Long Term Evolution (LTE), som skal bli den fjerde generasjonen mobilnett i GSM-familien. Det er flere andre teknologier som utvikles omtrent samtidig og som også går under betegnelsen 4G, blant annet Wimax og UMB.

    Les også:

I dag kunngjorde GSM Association at 3GPPs standard for mobilteknologien Long Term Evolution (LTE) nå er fullført. LTE har en overføringskapasitet på minst 100 megabits per sekund nedstrøms og 50 megabits per sekund oppstrøms for hver 20 MHz av spekteret, og anerkjennes nå som neste generasjon av GSM-familien.

Omtrent samtidig med GSM Associations kunngjøring, annonserte Nokia Siemens Networks at selskapet i tredje kvartal i år skal kunne levere basestasjonen Flexi Multimode Base Station, som ved levering vil inkludere programvare med støtte for 3G og turbo-3G, men som fra andre halvdel av 2009 vil støtte LTE etter en programvareoppdatering.

Basestasjonen skal også støtte den relaterte nettverksarkitekturen System Architecture Evolution (SAE), som er hundre prosent IP-basert og utgjør en forenkling i forhold til dagens arkitekturer. Dette skal gi mer fleksibilitet og lavere kostnader.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.