– Fjern disse tegningene

Amerikanske myndigheter aksjonerer mot 3D-våpen.

– Fjern disse tegningene
Tegningene til håndvåpenet Liberator, som hvem som helst med en 3D printer enkelt kan lage selv, ble fjernet fra nettsidene til Defense Distributed torsdag. Men amerikanske myndigheter vil slite med å fjerne tegningene helt fra nettet. Bilde: http://defcad.org/Defense Distributed

Det vakte oppsikt da nettsiden Defense Distributed tidligere denne uken la ut CAD-tegninger for et fungerende skytevåpen man kan lage selv ved bruk av en enkel 3D-printer. På bare to dager ble tegningene lastet ned over 100.000 ganger, ifølge Forbes.

At man ved bruk av en enkel 3D-printer kan fremstille et velfungerende skytevåpen har skremt flere, deriblant amerikanske myndigheter. I USA, som i Norge, er omsetning av våpen regulert. At Hvermansen kan fremstille skytevåpen selv, truer med å undergrave dette kontrollregimet.

Torsdag fikk grunnleggeren av Defense Distributed et brev fra det amerikanske utenriksdepartementet med et klart krav: Fjern 3D-våpentegningene fra nettet.

Det dreier seg om totalt ti CAD-filer som har vært tilgjengelige via nettsidene Defcad.org. Årsaken til at utenriksdepartementet har aksjonert, er påståtte brudd på internasjonale handelsregler for skytevåpen.

Brevet er publisert i sin helhet av Forbes

Ettersom tegningene er tilgjengelige for nedlasting utenfor USA, så kan de anses som eksport av våpenteknologi. Amerikanske myndigheter skal nå granske dette nærmere, men har enn så lenge tatt kontrollen over nettsiden. Uansett vil det være praktisk umulig for amerikanske myndigheter eller andre å hindre at tegningene kommer ut. De er allerede å finne på Pirate Bay og en rekke andre nettsider som amerikanske myndigheter ikke har kontroll over.

Grunnleggeren av Defense Distributed, Cody Wilson, sier til Forbes at han ville sette søkelyset på de regulatoriske rammene rundt våpenkontroll, og stille spørsmålet om dagens regler er fungerende i en verden med 3D-printere. Han sammenligner saken amerikanske myndigheter nå har satt i gang med den berømte saken mot kryptoeksperten Philip Zimmermann, mannen bak Pretty Good Privacy.

Da Zimmermann lå ut den da meget avanserte krypteringsteknologi gratis på nettet tidlig på 90-tallet, førte det til at amerikanske myndigheter aksjonerte. Han ble siktet for å ha eksportert teknologien ulovlig. Saken ble henlagt, men det tok flere år og den skapte stor debatt ettersom flere ble forferdet over at krypteringsteknologi ble satt i samme bås som bomber og raketter.

Under kan du se en video hvor Defense Distributed viser frem håndvåpenet «Liberator».

Les mer om: