FORBRUKERTEKNOLOGI

Fjerner applikasjoner fra Windows 7

Microsoft har funnet ut hvordan de skal etterkomme EU-krav uten å tape ansikt.

23. sep. 2008 - 14:14

IT-magasinet Cnet melder at en talsperson for Microsoft, Brian Hall som har et overordnet ansvar for Windows Vista, har bekreftet at flere applikasjoner som var en standard del av Vista, ikke vil bli del av Windows 7.

Dette løser langt på vei en av de viktigste utestående krangler som Microsoft har gående med EU-kommisjonen. Her har EU forlangt at «bunting», det vil si samrøring av operativsystem og applikasjoner, skal opphøre. Microsoft har på sin side hardnakket hevdet sin rett til å «fornye» Windows slik det passer dem, og argumentert for at typiske applikasjoner som nettleser og mediespiller må betraktes som integrert i operativsystemet.

Applikasjonene som skal fjernes fra Windows etter å ha vært integrert i Vista, er fotoprogrammet Windows Photo Gallery, e-postprogrammet Windows Mail og videoredigereren Windows Movie Maker. Funksjonene som disse dekker skal utelukkende være tilgjengelig gjennom nettjenesten Windows Live. Herfra skal man kunne laste ned, gratis, applikasjonene Windows Live Photo Gallery, Windows Live Mail og Windows Live Movie Maker, I tillegg til tekstbehandleren Windows Live Writer og lynmelderen Windows Live Messenger.

Observante brukere vil ha merket seg at Microsoft i det stille fjernet lynmelderen fra Windows ved overgangen fra XP til Vista, ved å henvises lynmeldere til Windows Live Messenger.

Hall begrunner omleggingen med at den gjør det enklere å oppdatere Windows i raskere tempo, og at Microsoft unngår å måtte vedlikeholde to versjoner av alle disse applikasjonene.

Hall forklarer videre at ordningen med at brukere kan laste ned gratis tilleggsprogramvare gjennom Windows Live, gjør det enklere for Microsoft å inngå nye partnerskap for å tilby «brukeropplevelser som det kan være vanskelig å realisere i Windows».

Det betyr at Microsoft fortsatt ønsker å forhåndslaste spesifikke tjenester i Windows-pc-er, men at man for å avverge antitrustanklager søker å ordne dette på en annen måte enn å integrere dem i operativsystemet.

I intervjuet med Cnet nevner ikke Hall selv at antitrusthensyn spiller inn i omleggingen der applikasjoner flyttes ut av operativsystemet og over til Windows Live.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.