BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fjerner flaskehalser i tunge Mac-miljøer

- Med en løsning fra Augment tok det 11 sekunder å åpne en 60 megabytes fil fra en felles lagringsenhet, i Adobe PhotoShop på en standard Power Mac, forteller seniorkonsulent Toralf Sandåker i Ra Data.

Eirik Rossen
27. juni 1997 - 16:10

- Det Augment Systems Inc foreslår, er å utvide nettverket med komponenter og programvare som ikke endrer noe på Mac-grensesnittet for verken brukere eller systemansvarlig, men som gjør at store filer kan lastes fra en felles lagringsenhet to til tre ganger så raskt som fra egen harddisk, sier Sandåker.

- Det er tre til ti ganger så raskt som våre erfaringer med 100 megabiters ethernet, og opptil tretti ganger så raskt som vanlig ethernet.

Systemet er helt i startfasen. Det har noen titalls prøvekunder i USA og ble vist for første gang i Europa på Imprinta-messen i Tyskland i begynnelsen av juni. Det var der Sandåker fikk anledning til å prøvekjøre det. Systemet er foreløpig bare for Mac.

- Fristelsen til å bruke egen disk ble svært liten, for å si det pent, er Sandåkers hovedinntrykk.

Komponentene i systemet er som følger:

  • En stor boks full av disker, organisert etter RAID-prinsippet, og med Augments proprietære fil I/O-prosessorer, utgjør den sentrale lagringsenheten
  • Lagringsenheten kommuniserer med klientene, altså brukernes Mac'er, og den sentrale filserveren, gjennom den fiberoptiske standarden Fiber Channel, med en båndbredde på 1 gigabit per sekund. Kortene som skal inn i Mac'ene krever standard PCI-buss.
  • Augments proprietære Fast File System, som i serverversjonen får lagringsenheten til å se ut som serverens egen disk, og som i klientversjonen for den til å se ut som en volum på serveren.

Augment legger altså opp et superraskt fiberoptisk filoverføringssystem som et tillegg til det eksisterende nettverket. Sandåker understreker at dette er et produkt spesielt innrettet på å sikre rask tilgang til felles filer for dagens produksjon - det erstatter ikke, og kan ikke sammenliknes med, serverløsninger under NT eller Unix.

- Det representerer en annen måte å tenke på. Dagens nettverk har ikke på langt nær fulgt den samme utviklingen som den øvrige maskinparken, og henviser oss til å kjøre Ferrari på grusveier. Augments løsning lar de store filene trafikkere egnede motorveier.

- Vi diskuterer Augments løsning med flere store aktører innen grafisk, og det er stor interesse for å bli med på pilotprosjekter som vi tenker oss over sommerferien. Foreløpige prisoverslag tyder på at en løsning med ti klienter og 100 GB lagring vil komme på mellom en og halvannen millioner kroner. Ingen av våre samtalepartnere har noe å utsette på et slik prisnivå.

Sandåker regner ikke med noen installasjon med det aller første.

- Vi arbeider med pilotkunder, og befinner oss på et tidlig stadium. Men vi skjønner at produktet er verdt å jobbe med.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.