Wi-Fi Sense

Fjerner omstridt funksjon fra Windows 10

Microsoft vil ikke bruke mer ressurser på den.

Fjerner omstridt funksjon fra Windows 10
(Bilde: digi.no)

Microsoft vil ikke bruke mer ressurser på den.

Microsoft kom denne uken med en oversikt over kommende endringer til Windows 10, som nå kan testes av Windows Insiders-medlemmer. Den kanskje mest oppsiktsvekkende nyheten, er at en mye omtalt funksjon skal fjernes.

Allerede før Windows 10 ble lansert i juli i fjor, var det flere som skrek opp om det de mente var sikkerhetsproblemer knyttet til den nye Wi-Fi Sense-funksjonen (Wi-Fi-sensor for norsk) i operativsystemet. Funksjonen går ut dels ut på at enheten automatisk kobles til åpne Wi-Fi-soner som andre brukere anbefaler, og dels automatisk tilkobling til lukkede, trådløse nett, dersom passordet deles via Wi-Fi Sense av noen av brukerens egne kontakter.

Det sistnevnte forutsetter at også en selv deler passordet til et slikt lukket nettverk.

Noe av årsaken til oppstyret, er at Wi-Fi Sense er aktivert som standard i Windows 10, dersom man ikke deaktiverer det under den første oppstarten.

Litt overdrevet

Automatisk oppkobling til åpne Wi-Fi-soner har aldri vært noen god idé. Men advarslene, som først og fremst handlet om den andre delen av funksjonaliteten, var nok litt overdrevne. For delingen av Wi-Fi-passordene skjer ikke før man har valgt hvilken gruppe av kontakter dette eventuelt skal deles med.

Dermed er det liten fare for at man deler noe man ikke ønsker å dele, selv om funksjonen er aktivert.

Problemet er likevel at delingen også omfatter passordet til andres nettverk man kjenner passordet til, og det er ikke gitt at eieren av hvert av disse nettverkene ønsker passordet delt videre.

Uansett om frykten er berettiget eller ikke, så vil det hele snart være en uaktuell problemstilling, siden Wi-Fi Sense-funksjonen skal fjernes helt fra Windows 10. Den offisielle forklaringen til Microsoft er at selskapet ikke lenger vil bruke ressurser på å oppdatere funksjonen fordi både bruken og etterspørselen er lav.

Det sistnevnte kan nok til en viss grad skyldes advarslene som kom i fjor sommer.

Mer nytt

De øvrige nyhetene som nå er tilgjengelige i Windows 10 Insider Preview Build 14342, handler mest om små forbedringer knyttet til nyheter som allerede har blitt kunngjort, inkludert sanntids webvarsler fra Edge, bedre støtte for symbolske lenker i tilknytning til Windows Subsystem for Linux, en forbedret Skype UWP Preview-utgave og en hel mengde feilrettelser.

Til toppen