BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fjernkontrollstyrte hjemme-PC-er ute hos betatestere

De første hjemme-PC-ene med Microsofts nye fjernkontrollstandard Freestyle er ute hos betatestere. De kommer i butikkene til jul.

21. juni 2002 - 08:33
Freestyle PC kan styres av en fjernkontroll. <i>Foto:  Microsoft</i>
Freestyle PC kan styres av en fjernkontroll. Foto:  Microsoft

Freestyle er én av to store nyheter Microsoft skal lansert for hjemme-PC-er i år. Freestyle viser til et eget grensesnitt som erstatter det vanlige Windows XP-grensesnittet, og som er innrettet slik at det er behagelig og hensiktsmessig å styre hele PC-en fra en egen infrarød-basert fjernkontroll. Den andre store nyheten, Mira, er teknologisk sett langt mer avansert, og innrettet mot andre behov.

Mira er en terminal mot en PC, som kombinerer en trykkfølsom flatskjerm med spesiell programvare, og som kommuniserer med PC-en over en trådløs nettverksforbindelse. Mira er ment å gi tilgang til alle PC-ens funksjoner uansett hvor man befinner seg i huset, slik at noen kan ligge på en sofa og lese websider på Mira, mens andre sitter ved PC-en og bruker den på vanlig måte. Mira og Freestyle dekker ulike behov, og kan gjerne brukes samtidig.

Les også

Freestyle-grensesnitt: velg musikk. <i>Foto:  Microsoft</i>
Freestyle-grensesnitt: velg musikk. Foto:  Microsoft

Bildet til høyre viser hvordan Freestyle-grensesnittet ser ut i dag, her den delen som lar deg velge musikkalbum til avspilling. En Freestyle-PC er ment å plasseres i stua eller der man ellers ville hatt en tv eller et musikkanlegg eller hjemmekino. Microsoft tenker seg Freestyle-PC-en som der familien lagrer sine fotografier, sin musikk, sine filmer og sine videoopptak - og gjerne ser på tv-sendinger, hører på FM-radio eller surfer på Internett. Programvare på PC-en vil være i stand til å gjøre digitale opptak, også av vanlige kringkasting.

Microsoft opplyste i går at et lite antall PC-er med fjernkontroll og Freestyle-grensesnittet er levert til en gruppe godkjente betatestere. Selskapet vil endre Freestyle-konseptet på bakgrunn av disse tilbakemeldingene før en revidert beta sendes ut til en større gruppe. Målet er fortsatt å ha Freestyle klar til jul. En Freestyle-PC må utstyres med en spesiell infrarødmottaker på forsiden av skjermen, i tillegg til det tilpassede grensesnittet.

I april opplyste Microsoft at det hadde inngått en avtale med den nederlandske elektronikkleverandøren Philips om et lisensierbart design på fjernkontrollen, basert på Philips' IR-protokoll RC6. Philips' teknologi skal brukes av OEM-leverandører. Avtalen slår fast at RC6 skal legges til grunn også for framtidige utviklinger av Freestyle.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.