Fjernstyrt robot erstatter fotsoldater

Fjernstyrt robot erstatter fotsoldater

Israelske Elbit Systems har utviklet en fjernstyrt robot som beveger seg i kampsoner og skyter.

Israelske medier og telegrambyrået Reuters skriver om et nytt produkt fra Elbit Systems, en spesialist innen høyteknologiske våpen, blant annet både fjernstyrte og selvgående kamproboter.

Produktet heter «Viper». Det beskrives som svært lite, om lag 30 centimeter langt og 2,5 kilogram tungt. Det beveger seg på larveføtter, har en elektrisk motor. Det kan styres gjennom fjernkontroll, eller gjennom programvare som kjøres i en egen prosessor. Det er ikke offentliggjort noe bilde av innretningen. Fotoet til denne artikkelen er fra Elbit, og viser fjernkontroll av andre høyteknologiske våpen.

Viper er utstyrt med en ni millimeter Uzi maskinpistol med lasersikte. Den kan også kaste flere typer granater og røykbomber. Den beveger seg i trapper, finner veien rundt eller over hindringer, og merker seg hva som skjer i omgivelsene gjennom en rekke sensorer.

Meningen er at soldater bærer med seg en Viper inn i kampsonen.

– Når det er nødvendig å ta seg sikkert inn i et bygg der for eksempel væpnede terrorister gjemmer seg, tar soldaten fram Viper, slår den på, og fra det øyeblikket fjernstyrer den, heter det i en melding fra nyhetsbyrået Israel 21c.

Den israelske avisa Arutz Shiva skriver at Viper også kan advare om og uskadeliggjøre bomber, og at bruken reduserer risikoen for soldater i nærkampsituasjoner, som dem erfart i krigen mot «Hizbullah-terrorister» sist sommer.

Ifølge Reuters vil Israels væpnede styrker prøve ut Viper i felten før den tas i aktiv bruk. Elbit mener roboten også burde interessere USA, med tanke på bruk i Irak og Afghanistan.

Til toppen