JUSS OG SAMFUNN

Fjestrøbbel for Facebook

Tyske myndigheter krever stopp og sletting.

4. aug. 2011 - 10:08

I juni ble det mulig for alle Facebooks brukere å benytte seg av en programvare for å gjenkjenne venners ansikter automatisk på opplastede bilder. Hensikten var å gjøre det enklere å tagge venner til bilder man laster opp, men muligheten har møtt massiv kritikk selv om brukeren selv kan velge å bruke funksjonaliteten.

Nå har tyske myndigheter satt foten ned. Ifølge den britiske avisen The Guardian har datatilsynsmyndighetene i Hamburg sendt et brev til Facebook der de krever at ansiktsgjenkjenningen ikke blir mulig på tyske brukere og at Facebook sletter alle data som er relatert til dette.

Som digi.no har meldt tidligere har også EU varslet gjennomgang av Facebooks kontroversielle verktøy.

Det eneste som kan lagres av biometriske ansiktsprofiler må være fra personer som aktivt har samtykket til at Facebook kan lagre dette, slår de tyske myndighetene fast.

Følger ikke nettgiganten opp vil det kunne vanke bøter opp til 300.000 euro, eller 2,3 millioner kroner.

Tyske datatilsynsmyndigheter mener at Facebooks ansiktsgjenkjenning utgjør en stor trussel mot privatlivet, og muligheten å være anonym. De mener også dette lett kan misbrukes av for eksempel udemokratiske regimer for å spionere på opposisjonelle.

En talsmann for Facebook uttaler til Spiegel Online at selskapet nå går gjennom kravet fra tyske myndigheter, men de avviser samtidig at de bryter EUs personvernlovgivning.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.