Flagger mot pigger i e-post

Versjon 5 av e-posthåndtereren Eudora har en egenskap kalt MoodWatch som sier i fra når du skriver for aggressive meldinger.

Helt siden elektronisk post oppstod, har brukere undret seg over fenomenet: Folk opptrer gjerne langt mer ubehøvlet når de taster elektroniske meldinger, enn det ville falt dem inn om de hadde hatt motparten på telefonen eller ansikt til ansikt. Uartige tanker har en lei tendens til å kortslutte hjernens senter for høflighet og empati, og strømmer direkte fra underbevisstheten til motpartens skjerm.

I e-poststrømmen til redaksjonen i digitoday.no, er det dagligdags å motta reaksjoner med karakteristikker som "hjernedød" for helt bagatellmessige forhold. Når vi selv overmanner vår egen trang til å reagere med samme mynt, og i stedet skriver saklig tilbake, utløses som regel en givende dialog. Motparten viser seg ikke å være en glefsende ulv, men en engasjert, konstruktiv og vennlig person.

Overfor mindre innsiktsfulle og erfarne miljøer, kan pigger skade ellers gode forhold. Etter hvert som e-post også brukes til å kommunisere med forretningspartnere, er det desto viktigere å gardere seg mot ubetenksom aggressivitet. Juridisk og menneskelig sett har e-post samme sårende - og injurierende - kraft som brev og direkte samtaler.

"Folk oppførte seg oftere ansvarsløst i e-post enn i samtaler ansikt til ansikt" heter det i en amerikansk undersøkelse fra 1986. Det amerikanske selskapet Qualcomm viser til denne undersøkelsen når det begrunner hvorfor versjon 5 av e-posthåndtereren Eudora er utstyrt med en egenskap kalt MoodWatch eller "humørvokter".

MoodWatch hindrer deg ikke fra å sende ubehøvlede meldinger. Men den analyserer fortløpende språkbruken i det du skriver, og flagger med en til tre chilier avhengig av hvor støtende den synes meldingen din er. Funksjonen bygger på en algoritme utviklet av forskere ved Carnegie-Mellon University.

Snille mennesker antas å ville følge humørvokterens varsler, og dempe språkbruken. Virkelig onde tunger kan derimot tenkes å bruke MoodWatch til å sikre at ingen e-post går ut med mindre den er ratet med tre chilier.

Dessverre finnes MoodWatch bare på engelsk.

En betautgave av Eudora 5 kan lastes ned gratis fra Qualcomms nettsted.

Les mer om Eudora og Qualcomm:


Eudora Internet Suite 2.0 for Palm snart klar
Eudora er blitt gratis
Rett opp for Qualcomm
Ericsson kjøpte Qualcomm på billigsalg

Til toppen