TELEKOM

«Flaggstang» er mobilmast

Mobile Norway ville slippe byggesøknad.

13. mai 2011 - 09:33

Den ser ut som en flaggstang med sølvkule på toppen. Den fungerer også som flaggstang i betydning at du kan heise flagg.

Men det er også en basestasjon.

På Holmenkollen trodde naboer at «flaggstangen» i området ble oppført i forbindelse med Ski-VM, men undret seg over at det aldri ble flagget under rennet.

Nærmere undersøkelser avslørte at det dreide seg om en mobilmast fra Mobile Norway, som eies av Network Norway og Tele 2. Det melder Akersposten.

Teleselskapet innrømmer at de kamuflerte basestasjonen for å unngå søknadsplikt, ifølge lokalavisen. I likhet med master som plasseres på bygg er det nemlig ikke nødvendig å søke byggetillatelse for å sette opp flaggstang.

- Vi har tolket Plan- og bygningsloven slik at den ikke er søknadspliktig, i likhet med mobilmaster som settes opp på bygg. Hadde vi satt opp en frittstående fagverksmast med et annet estetisk uttrykk, ville den vært søknadspliktig. Nå søker vi byggetillatelse og får vi avslag må vi ta den ned, sier eiendomssjef i Mobile Norway, Arild Sunde.

Plan- og bygningsetaten sier til lokalavisen at tiltaket er søknadspliktig. Nå må Mobile Norway søke byggetillatelse i etterkant, og erkjenner at masten må ned hvis det blir avslag.

- Det var ikke vår hensikt å holde dette hemmelig for beboere og kommunen, men det er vanskelig å få satt opp dekning i et villaområde. Jeg tror vi har to slike stenger av så langt 800 basestasjoner, så omfanget er lite, sier Sunde til digi.no.

Mobile Norway bygger et nytt landsdekkende mobilnett og regner med å være ferdig innen utgangen av 2012. Da skal rundt 2000 basestasjoner være klare, ifølge Sunde.

Telenor benytter seg også av «flaggstenger».

- Dette er ikke noe nytt, men noe vi har gjort i mange, mange år. Men du slipper ikke unna byggetillatelse ved å velge flaggstangløsning, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen til digi.no.

Han er usikker på om Telenor har en flaggstang i Norge nå, men sier at de benytter seg av slike basestasjoner i Danmark i stor utstrekning.

- Flaggstang eller bruk av skorstein blir nesten uten unntak valgt av estetiske grunner. Vi vurderte flaggstang på en basestasjon i Østfold nylig, men droppet det av radiomesige årsaker.

Dekningsdirektøren forteller at Telenor benytter seg av en rekke kreative metoder for oppføring av basestasjoner, deriblant antenner i lysstoffrør, reklameskilt, samt inne i kirketårn.

De har også mobilantenner i vanlige piper på hus, samt kunstig oppførte piper. I det andre ytterpunktet har de tradisjonelle mobilmaster som kan strekke seg opptil 48 meter i været.

Skyter fra lysmast

Også i Holmenkollveien, der Mobile Norway oppførte sin flaggstang, har Telenor måttet ty til kreative løsninger. Ifølge Amundsen er det nemlig svært vanskelig å få byggetillatelse i området.

- Vi har løst det med å sette opp antenne i en eksisterende lysmast med flomlys. De står både på Røa, Bogstad og Hovseter og skyter mot vestre del av Holmenkollveien.

Naboene i området har gitt uttrykk for bekymring om strålefare fra sin nye flaggstang. Mobile Norways eiendomssjef avviser at masten innebærer noen helserisiko.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

- Vi forholder oss til det forskere og helsefaglige myndigheter opplyser til oss og bygger ut i tråd med deres anbefalinger, sier Arild Sunde til Akersposten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.