- Flame skulle bremse Irans atomprogram

USA og Israel skal ha stått bak også dette kyberangrepet.

- Flame skulle bremse Irans atomprogram
Deler av kildekoden til dataormen Flame har gitt opphav til skadevarens navn. Bilde:

En serie spektakulære dataangrep har de siste årene rammet kritisk infrastruktur i Iran. Det siste kjente eksempelet er skadevaren Flame, som i slutten av april skal ha gjort stor skade på datamaskiner i landets oljedepartement.

Iranske myndigheter la ifølge Time lokk på episoden.

Foruten særlig utbredelse i Iran, men også i Midtøsten i bredere forstand, har lite vært kjent om Windows-ormens faktiske ødeleggelser, opphav eller hensikt.

Washington Post slår nå fast at USA og Israel sto bak Flame. Skadevaren skal ha spionert på systemer for å forberede kybersabotasje, der målet var å bremse Irans muligheter for å utvikle kjernefysiske våpen.

Det er kilder fra offentlig forvaltning i vestlige land som oppgis som avisen kilde til disse opplysningene.

Fra eksperthold har flere spekulert i om Flame og Stuxnet har samme opphav. Denne oppfatningen styrkes av oppslaget i Washington Post. De skriver at nye spor antyder en pågående kyberkampanje mot en fiende av USA.

- Dette handler om å berede grunnen for en annen type skjult operasjon, sier en tidligere høytstående offiser i amerikansk etterretning til avisen. Kilden oppgir videre at Flame og Stuxnet begge er elementer av et større anslag som fremdeles pågår.

IT-sikkerhetsselskapet Kaspersky meldte i forrige uke å ha funnet bevis for at Flame og Stuxnet har samme opphav.

I en ny bok med kilder helt opp på regjeringsnivå hevdes det at USAs president Barack Obama ga ordre om kyberangrep mot Irans atomprogram, og at Israel var med på å utvikle Stuxnet, dataormen som ble brukt i dette angrepet.

    Les også:

Les mer om: