- Flame skulle bremse Irans atomprogram

USA og Israel skal ha stått bak også dette kyberangrepet.

Deler av kildekoden til dataormen Flame har gitt opphav til skadevarens navn.
Deler av kildekoden til dataormen Flame har gitt opphav til skadevarens navn.
20. juni 2012 - 07:59

En serie spektakulære dataangrep har de siste årene rammet kritisk infrastruktur i Iran. Det siste kjente eksempelet er skadevaren Flame, som i slutten av april skal ha gjort stor skade på datamaskiner i landets oljedepartement.

Iranske myndigheter la ifølge Time lokk på episoden.

Foruten særlig utbredelse i Iran, men også i Midtøsten i bredere forstand, har lite vært kjent om Windows-ormens faktiske ødeleggelser, opphav eller hensikt.

Washington Post slår nå fast at USA og Israel sto bak Flame. Skadevaren skal ha spionert på systemer for å forberede kybersabotasje, der målet var å bremse Irans muligheter for å utvikle kjernefysiske våpen.

Det er kilder fra offentlig forvaltning i vestlige land som oppgis som avisen kilde til disse opplysningene.

Fra eksperthold har flere spekulert i om Flame og Stuxnet har samme opphav. Denne oppfatningen styrkes av oppslaget i Washington Post. De skriver at nye spor antyder en pågående kyberkampanje mot en fiende av USA.

- Dette handler om å berede grunnen for en annen type skjult operasjon, sier en tidligere høytstående offiser i amerikansk etterretning til avisen. Kilden oppgir videre at Flame og Stuxnet begge er elementer av et større anslag som fremdeles pågår.

IT-sikkerhetsselskapet Kaspersky meldte i forrige uke å ha funnet bevis for at Flame og Stuxnet har samme opphav.

I en ny bok med kilder helt opp på regjeringsnivå hevdes det at USAs president Barack Obama ga ordre om kyberangrep mot Irans atomprogram, og at Israel var med på å utvikle Stuxnet, dataormen som ble brukt i dette angrepet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.