– Flash inntar datarommet

Billigere enn harddisk i noen tilfeller, ifølge norske Purity.

– Flash inntar datarommet
Flashlagring av typen Pure Storage, men også fra en rekke andre aktører, er i ferd med å gjøre seg mer aktuell i datarommet. Salgssjef Kjell Rune Øyrås i Purity IT mener det er penger å spare i visse brukstilfeller, ikke bare bedre ytelse. Bilde:

– Tradisjonelle høyytelse lagringsløsninger med «spinning disk» basert på SAS (Serial Attached SCSI) og Fibre Channel yter maksimalt 200 IOPS (inn/ut-operasjoner i sekundet) per disk.

Bytter man til en ren flashbasert løsning øker dette til mellom 5.000 og 20.000 IOPS per enhet, hevder salgssjef og medgründer Kjell Rune Øyrås i Purity IT.

Hvis vi skal stole på regnestykket hans øker IO-kapasiteten i visse tilfeller med opptil 9900 prosent.

– Markedet snur

Poenget er at mens kapasiteten til roterende og magnetbaserte harddisker nær dobles hvert år, har ytelsen lenge stått på stedet hvil. Alternativet Flash blir stadig kjappere, men der har høyere pris stått i veien.

I særegne miljøer og til enkelte bruksområder er dette nå i ferd med å snu, ifølge Øyrås.

– Lagringsmarkedet blir mer og mer vridd over. Min påstand er at allerede neste år vil vi få en sterk vridning mot flashlagring, sier Øyrås, som i likhet med medgründer Olav Habberstad er en veteran i faget med bakgrunn fra Proact.

Purity har sikret seg norsk enerett på utstyr fra Pure Storage, en amerikansk lagringsspesialist som tilbyr lagring i en flashmatrise.

– Flash kan være billigere

Løsningen gir en kostnad per gigabyte som matcher eller er lavere enn FC/SAS-basert disk. Samtidig får du både ekstrem ytelse og kapasitet, påstår Kjell Rune Øyrås. Her tas det imidlertid forbehold.

Det er innen VDI-sesjoner (virtual desktop infrastructure), altså virtuelle pc-er og VMware-miljøer at flashløsningen først og fremst skal være gunstig.

– På databaser mer generelt er det også gode tall, men ikke så suverent. På VDI er vi nede i 20 kroner per gigabyte. I virtuelle VMware-miljø noe høyere med 35 til 50 kroner, sier Øyrås.

Ifølge ham er dette billigere enn det EMC og andre leverandører tar for enterprise-lagringsløsninger basert på fiber channel eller SAS.

Spent på konkurrentene

Det rivaliserende selskapet Netapp kom for få dager siden med nyheten EF540, også det en flashmatrise-løsning med ekstrem ytelse. Dette produktet oppgis å ha over 300.000 IOPS, forsinkelse på under et millisekund og med 6 gigabyte gjennomstrømming i sekundet.

– EF540 lover godt og kommer garantert til å bli en suksess for Netapp, mener Øyrås, som nevner at det er lovet lignende produkter fra EMC, HP og IBM.

Hvem som ender opp med å tilby det råeste eller mest prisgunstige alternativet må tiden vise.

Styrken til Pure Storage ligger ikke i flashbrikkene de benytter, de er ikke unike, men i arkitekturen som kun er bygget for dette lagringsmediet, ifølge Purity IT.

– Deres unike innebygde deduplisering og komprimeringsteknologi som blant annet benytter 512 byte datablokker, er noe av forklaringen til at vi ser en vesentlig lavere netto kostnad per gigabyte, sier salgsjefen.

Lagringsbehov som i mindre grad egner seg for denne kategorien lagringsløsninger er bilder, for eksempel røntgenfotografier, der det er mindre å hente på komprimering.

Nisjemarked

Produktet de nå kan tilby har en startpris på 600.000 kroner for opp mot 20 terabyte netto kapasitet, og oppover til millioner av kroner. Systemet leveres både i singlenode- og såkalte HA-varianter (høy tilgjengelighet) hvor sistnevnte skal ha en garantert oppetid på 99,999 prosent.

Da sier det seg selv at dette ikke er myntet på mindre virksomheter. Målgruppen er blant annet større hostingselskaper og olje/gass-sektoren, ifølge Øyrås.

Etter to måneder skal Purity ha levert til sammen 100 terabyte, noe de erkjenner ikke er veldig mye ennå, men de oppfatter at det er en lovende start. Interessen beskriver de som stor, og løsningen er for tiden ute til uforpliktende utprøving hos fire norske potensielle kunder.