Flash-iPod ryster minnemarkedet

Apples planer om flash-basert iPod kan gi prisfall på flashminne og dyrere PC-minne.

Apples planer om flash-basert iPod kan gi prisfall på flashminne og dyrere PC-minne.

En rapport fra analyseselskapet iSuppli fredag oppsummerer det som er kjent rundt Apples planer om en iPod mini med flashminne i stedet for harddisk.

    Les også:

Det er på det rene at Apple har forhandlet med verdens største minneleverandører om både pris og produksjonsnivå.

Ifølge iSuppli går avtalen mellom Apple og Samsung ut på at Apple skal få betydelige rabatter, mot å kjøpe opptil 40 prosent av Samsungs produksjon av flashminne av typen NAND. Rabattene skal ha vært avgjørende for å overbevise Apple om at det er hensiktsmessig å erstatte harddisken på iPod med 4 GB flashminne. Omfanget av avtalen sikrer at Samsung fortsatt tjener penger på produksjonen, selv om marginene reduseres.

Samsung har gjort det kjent at de vil produsere nesten tre ganger så mye NAND-type flashminne i år som i fjor.

Ifølge iSuppli vil avtalen utløse et tosifret prisras på kontraktmarkedet for flashminne, samtidig som det kan bli vanskelig å få tak i komponenter på spotmarkedet.

Samtalene mellom Apple og Samsungs konkurrent Hynix kan innebære at Hynix overfører produksjonskapasitet fra PC-minne (DRAM) til flashminne.

Det kan igjen stramme inn DRAM-markedet, og akselerere den pågående prisøkningen på PC-minne.

Med den forventede etterspørselen etter en iPod med flashminne, kan Apple-avtalene svare til et sted mellom 190 millioner og 280 millioner komponenter på 256 Mb. Det utgjør mellom 11 og 22 prosent av verdens samlede produksjon av NAND-type flashminne, heter det i rapporten fra iSuppli.

Til toppen