UTVIKLING

Flash skal få langt bedre 3D-grafikk

Adobe svarer på utfordringene fra Silverlight og WebGL.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. juli 2010 - 09:53

Adobes Flash-teknologi brukes ofte i forbindelse med relativt enkle spill på weben, men det er langt mellom disse og de grafikkortkrevende spillene man kan kjøre rett i Windows eller på de kraftigste spillkonsollene.

Nå ser det ut til at Adobe ønsker å gi Flash-teknologien en ny vår når det gjelder maskinvareakselerert 3D-grafikk. Under Max 2010-konferansen som arrangeres i Los Angeles i slutten av oktober skal Adobes Sebastian Marketsmueller holde et foredrag som kalles «Flash Player 3D future». Foredraget er oppført i denne oversikten.

I et blogginnlegg skriver Adobes Thibault Imbert at dette foredraget er rettet mot alle som er opptatt av 3D-utvikling for spill, utvidet virkelighet eller interaktive ting som websider. Under foredraget skal man få et dypdykk inn i et neste-generasjons 3D API som kommer i en framtidig utgave av Flash Player.

Planene for dette vil bli offentliggjort under konferansen, men Imbert lover store nyheter for 3D-utviklere.

Flash-teknologien har fått konkurranse først og fremst fra Microsofts Silverlight, men i stadig større grad også med åpne webstandarder. WebGL er en kommende, åpen standard for 3D-grafikk i nettleseren. Fire av de fem store nettleserleverandørene er i ferd med å bygge inn støtte for denne standarden, som kan testes i den nye betaversjonen av Firefox 4. Men Microsoft har satt seg på bakbeina. WebGL er basert på 3D-grafikkstandarden OpenGL, som er den direkte konkurrent til Microsofts egen, proprietære Direct3D-teknologi.

Dermed må det nok betydelig press til fra både utviklere og kunder før Microsoft eventuelt vurderer å støtte WebGL med Internet Explorer. Inntil det skjer, vil Microsoft vise til selskapets Silverlight-teknologi, som kan tilby stort sett det samme.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.