BEDRIFTSTEKNOLOGI

Flashdisker kan bli for billige

SSD med 250 gigabyte koster bare 600 kroner om fire år, ifølge Sandisk, som frykter utviklingen.

17. aug. 2009 - 10:48

Den tradisjonelle harddisken er fortsatt klart billigste lagringsmedium, men roterende magnetiske plater kan ikke lenger konkurrere mot ytelsen til flashbaserte solid state drives (SSD).

Prisene på SSD har falt kraftig, og vil falle ytterligere i tiden som kommer. Samtidig er det ventet at ytelsen vil ytterligere forbedres.

Fortsetter prisutviklingen må du bare ut med 100 dollar (tilsvarende drøyt 600 kroner) for en 250 gigabyte SSD om fire år. Samtidig vil SSD være ti ganger raskere enn noen harddisk.

Det mener administrerende direktør og styreformann Eli Harari i minneprodusenten Sandisk, ifølge IDG News.

Billigere og raskere enheter er hyggelig nytt for forbrukere. Det er bare ett problem slik Harari ser det: Produsentene kommer ikke til å ha råd til å lage dem.

Det var under den årlige Flash Memory-konferansen i California at Sandisk-sjefen uttrykte skepsis til utviklingen.

Produksjonskostnaden for flashminne til forbrukerelektronikk som USB-pinner, minnekort og SSD er halvert hvert eneste år siden 2005, pekte han på. På samme tid har utsalgsprisene falt enda mer.

Sjefen for verdens største produsent av flashbasert minne mente i sitt innlegg at balansen mellom tilbud og etterspørsel nå er den beste bransjen har sett på over fire år, men tvilte på at dette ville fortsette.

Inntjeningen til flashprodusentene de neste fem årene vil ifølge Harari ikke dekke investeringskostandene som er nødvendige.

Slik han ser det vil det koste «30 milliarder dollar å bygge fabrikkene som kreves for å generere 20 milliarder dollar i nye inntekter».

Et slikt regnestykke går naturligvis ikke opp. Det betyr i praksis at prisene på sikt ikke kan fortsette å falle, med mindre produsentene kommer opp med billigere måter å produsere minne på.

Utviklingen av såkalte tredimensjonal skriving og lesing til minnekretser kan på sikt bli redningen, mente Harari, som fortalte at slik teknologi ikke vil være i bruk før tidligst i 2012.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.