Flashminnelager nærmer seg en terabyte

Bitmicro skal dytte nesten en terabyte med flashminne inn i en 2,5 tommers lagringsenhet.

Flashminnelager nærmer seg en terabyte

Bitmicro skal dytte nesten en terabyte med flashminne inn i en 2,5 tommers lagringsenhet.

Flashminne er i ferd med å bli så billig at det er interessant også for lagring av større datamengder, i stedet for harddisker. Enkelte PC-leverandører tilbyr nå bærbare PC-er utstyrt med en SSD (Solid State Drive), altså en harddisk-erstatter basert på ikke-flyktig minne, i stedet for harddisk. Men disse enhetene har stort sett temmelig begrenset lagringsplass i forhold til det som er tilgjengelig på moderne harddisker. Harddisker i formater som kan benyttes av bærbare PC-er, kommer snart med en lagringskapasitet på opptil 500 gigabytes.

I går kunngjorde selskapet Bitmicro Networks at selskapet skal tilby en ny SSD, E-Disk Altima E2A3GM, som skal kunne ta vare på opptil 832 gigabytes med data. Enheten skal utstyres med 3 Gbps SATA-grensesnitt og ha standard 2,5-tommers formfaktor, slik at den i teorien kan brukes bærbare PC-er. Dette avhenger dog av hva høyden vil bli - det fleste bærbare PC-er støtter harddisker som er opptil 9 millimeter høye, mens 2,5 tommers enheter Bitmicro har på markedet i dag er mellom 8,5 og 23,55 millimeter høye.

Den kommende enheten skal kunne levere vedvarende overføringshastighet på opptil 100 megabytes per sekund og opptil 20.000 I/O-operasjoner i sekundet. Bitmicro vil basere den nye SSD-en på NAND-baset flashminne av typen MLC (Multi-Level Cell). Denne dobler antallet bits som kan lagres per minnecelle, sammenlignende med single-level cell (SLC) NAND. Dette gir betydelig høyere lagringskapasitet uten at prisen økes tilsvarende.

Bitmicro har ikke oppgitt noe lanseringstidspunkt for enheten, og med dagens stadig fallende flashminnepriser, oppgis som vanlig ingen forventet utsalgspris.

Til toppen