RESULTATERFINANS

Flat utvikling for IBM

Krisen antydet i tredje kvartal ser ut til å være avverget.

For et år siden overtok Virginia Rometty  som toppsjef i IBM etter Sam Palmisano. Analytikere er jevnt over fornøyd med Romettys innsats det siste året.
For et år siden overtok Virginia Rometty som toppsjef i IBM etter Sam Palmisano. Analytikere er jevnt over fornøyd med Romettys innsats det siste året. Bilde: Jon Iwata/IBM
23. jan. 2013 - 10:37

Det var knytet en klar spenning til IBMs tall for fjerde kvartal, gitt at tallene for tredje kvartal inneholdt flere tegn som tydet på en vare svekkelse av IT-giganten.

    Les også:

Fjerdekvartalstallene tyder på at krisen kan være avverget.

Sammenliknet med fjerde kvartal 2011 falt omsetningen med 1 prosent til 29,3 milliarder dollar, mens nettoresultat etter skatt økte med 6 prosent til 5,5 milliarder dollar. Innsatsen for å øke marginene har med andre ord båret frukt. Omsetningen var for øvrig i overkant av de 29,1 milliarder dollar spådd av 21 analytikere som Bloomberg følger.

Rundt halvparten av IBMs omsetning er knyttet til konsulent- og teknologitjenester. Omsetningen innen «Global Technology Services» falt med 2 prosent til 10,3 milliarder dollar. «Global Business Services» falt med 3 prosent til 4,7 milliarder dollar. Maskinvareomsetningen («Systems & Technology») falt med 1 prosent til 5,8 milliarder dollar. Bare innen programvare var det vekst, med 3 prosent til 7,9 milliarder dollar.

Fordeling av IBMs omsetning i fjerde kvartal 2012.
Fordeling av IBMs omsetning i fjerde kvartal 2012.

Det var en 56 prosent økning i omsetningen av stormaskiner som sørget for IBMs flate utvikling innen maskinvare. 71 prosent av maskinvareomsetningen er servere, 19 prosent er lagring, og 10 prosent er elektroniske komponenter produsert på OEM-basis. Omsetningen av servere basert på Power-prosessoren falt med 19 prosent, og IBM opplevde en svikt i omsetningen av x86-servere på 2 prosent. Omsetningen av lagring er 5 prosent lavere enn for et år siden.

IBM framhever fire initiativ som de legger står vekt på, og peker fram mot det de mener er selskapets framtid. Det dreier seg om:

  • «Smarter Planet», det vil si løsninger for mer effektiv ressursbruk innen alt fra byplanlegging til strømforsyning. Her øker omsetningen med 25 prosent.
  • «Business analytics»: Løsninger for å utnytte dagens store produksjon av rådata til å vinne innsikt og foreta bedre beslutninger. Her øker omsetningen med 13 prosent.
  • Nettskyen: Her økte IBM sin omsetning med 80 prosent fra fjerde kvartal i fjor.
  • Vekstmarkeder, særlig de såkalte BRIC-landene. Samlet sett økte omsetningen i disse markedene med 7 prosent.

En oversikt over hele året 2012 viser at omsetningen, 104,5 milliarder dollar, er 2 prosent lavere enn i 2011. Teknologi- og forretningstjenester faller med henholdsvis 2 prosent til 40,2 milliarder dollar og 4 prosent til 18,6 milliarder dollar. Maskinvare faller med 7 prosent til 17,7 milliarder dollar. Programvare øker med 2 prosent til 25,4 milliarder dollar.

I løpet av 2012 la IBM-aksjen på seg 4,2 prosent. Da tallene for fjerde kvartal ble kjent, økte kursen med nok 4,2 prosent, til 204,37 dollar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.